Za 40 minuta
40

FBI uz pomoć izraelske tehnologije pristupio mobitelu napadača na Donalda Trumpa

D. B.
Pokušaj ubistva bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa odijeknuo je svijetom, a sada je FBI iskoristio naprednu i još uvijek neobjavljenu izraelsku tehnologiju kako bi dobio pristup mobitelu napadača Thomasa Crooksa.

Izvori bliski slučaju su otkrili da je FBI zatražio pomoć Cellebritea, izraelske digitalne obavještajne kompanije kako bi pristupio Crooksovom mobitelu.

Podsjećamo, Crooks je pucao na Trumpa tokom javnog skupa u Bethel Parku u Pennsylvaniji, a bivši predsjednik je zadobio povredu uha. Međutim, jedna osoba u publici je ubijena, dok su dvije teško povrijeđene.

FBI je odmah pokrenuo istragu, a jedna od prvih stvari je bila analiza Crooksovog mobitela u namjeri da se otkrije motiv napada. Međutim, prvi pokušaji pristupa mobitelu su propali, a riječ je o Samsungovom uređaju s operativnim sistemom Android.

Tada se uključio Cellebrite, koji je poznat po svojim sofisticiranim tehnologijama otključavanja mobitela te je na zahtjev FBI-ja pružio dodatnu tehničku podršku, a nova softverska nadogradnja je još uvijek u razvoju.

Samo 40 minuta od primanja nadogradnje, FBI je uspješno otključao Crooksov mobitel. FBI-jev biro u Pittsburgu, koji već posjeduje licencu za Cellebriteov softver, u početku nije uspijevao zaobići šifru na mobitelu, no "uskočio" je Cellebriteov federalni tim, koji inače sarađuje s vladinim policijskim agencijama.

Međutim, Cellebrite je i na udaru kritičara, koji strahuju da bi se tehnologija ove kompanije mogla koristiti neetički i potencijalno omogućiti masovni nadzor i ugroziti privatnost. Jake Wiener, advokat u Electronic Privacy Information Centru, izrazio je zabrinutost zbog korištenja ove tehnologije te je pozvao agencije da preispitaju svoju saradnju s Cellebriteom.

Očekivano, kompanija se oglasila i istakla da se softver koristi samo u legalne svrhe. S druge strane, prekinula je svoje aktivnosti u određenim regijama poput Kine i Hong Konga, a razlog je zabrinutost za ljudska prava. Međutim, uprkos tome, Cellebrite nastavlja širiti svoje usluge na američke federalne klijente.

Dvadesetogodišnji Crooks je na Trumpa ispalio osam hitaca, nakon čega su ga usmrtili snajperisti Tajne službe. Bivši predsjednik je zadobio povredu uha, a agenti Tajne službe su ga brzo odveli s pozornice. Kasnije je otkriveno da je metak okrznuo gornji dio Trumpovog desnog uha te je uzrokovao krvarenje.