Usvajanje cloud gaminga
79

Fortnite i brojne igre stižu u Mercedesove automobile

D. B.
Njemački automobilski gigant Mercedes-Benz udružio se s kompanijom Boosteroid kako bi putnicima u svojim automobilima omogućio cloud gaming i ponudio im više zabave.

Od sljedeće godine će pojedini modeli kompanije Mercedes-Benz nuditi mogućnost cloud gaminga putem MBUX infotainment sistema. Novi MBUX Entertainment Package plus će vozačima pružiti pristup za više od 1.000 igrača uključujući popularne naslove kao što su Fortnite i Sea of Thieves. Vozači će moći preuzeti funkciju putem in-car App Storea u njihovim vozilima ukoliko imaju treću generaciju MBUX sistema.

Mercedes-Benz je predstavio novu gaming funkciju na Gamescomu, gdje su posjetitelji mogli vidjeti aukciju u Mercedesovoj E-Klasi. Međutim, treba naglasiti da će igre biti moguće igrati samo kad je automobil parkiran.

Cloud gaming postaje sve popularniji, a eksperti vjeruju da će do ranih 2030-tih čak 90 posto gamera preferirati gaming baziran na cloudu. Udruživanjem s Boosteroidom, najvećim svjetskim neovisnim provajderom cloud gaminga, Mercedes-Benz se pozicionira kao brend koji je rano usvojio ovu tehnologiju u segmentu luksuznih automobila.

Njemački gigant namjerava plasirati ovu mogućnost gaminga u Evropi, Sjevernoj i Južnoj Americi do 2025. godine. Ovo je znak da proizvođači automobila traže nove načine da zabave vozače i putnike, čak i kad se automobil ne kreće.