Izdvaja bitne tačke
24

Gemini AI može praviti bilješke tokom Meet videopoziva

D. B.
Google Meet je dobio novi AI alat pod nazivom "Take notes for me", koji će kreirati sažetke ključnih tačaka tokom videopoziva.

Umjesto da nudi transkripciju "od riječi do riječi", nova funkcija koristi Gemini AI da zabilježi ključne tačke razgovora u Google Doc, koji će se pojaviti na Google Driveu korisnika, odnosno pokretača razgovora. Dokument se automatski može poslati učesnicima razgovora ili dodati u kalendar događaja, a također će uključivati linkove za snimke videorazgovora i ponuditi transkripte ukoliko se te funkcije odobre.

Korisnici Google Workspacea s Gemini Enterprise, Gemini Education Premium i AI Meetings & Messaging dodacima će biti prvi koji će dobiti pristup novoj funkciji kreiranja bilješki, a koja je trenutno ograničena na engleski jezik te na razgovore koji se obavljaju putem kompjutera i laptopa.

Google je najavio planove za uključivanje generativne AI tehnologije u više svojih usluga te agresivno integriše AI funkcije u svoj hardver i softver. Asistent Gemini AI "ulazi" u Android i Workspace aplikacije, a korisnost ovih funkcija može varirati ovisno o tome koliko dobro AI radi i koliko je precizan.