Prema podacima Canalysa
4

Globalno tržište smartphonea poraslo za 5 posto, Samsung i dalje lider

D. B.
Canalys je objavio preliminarni izvještaj koji se odnosi na globalno tržište smartphonea u trećem kvartalu 2024. godine, a on pokazuje da su isporuke rasle sekvencijalno i na godišnjem nivou. Prema analitičarima, tekući ciklus zamjene je bio glavni pokretač od jula do septembra, a konkurencija je postala snažnija nego ikad.

Samsung je ostao na vrhu, no jedva je zadržao prvo mjesto u trećem kvartalu jer je Apple imao isti udio tržišta kada je procent zaokružen na cijeli broj.

Xiaomi, Oppo i Vivo su "zaokružili" Top 5, no sve oči su ipak uprte u Apple jer je američka kompanija ostvarila svoj najveći obim u trećem kvartalu. Postojala je velika potražnja za iPhoneom 15 i novim uređajima koji će dobiti Apple Intelligence ovog mjeseca. Ipak, glavni razlog rasta Appleovih isporuka je pomak tržišta ka premium uređajima.

Očekuje se da će performanse iPhona 16 pomoći Appleu da ponovo postane vodeća kompanija na tržištu smartphonea u četvrtom kvartalu te da zadrži zamah u prvoj polovini 2025. godine nakon što proširi svoje AI funkcije na više tržišta poput Evrope i Kine, koje će morati na njih malo duže čekati.

Tržište izgleda dobro prije ulaska u sezonu praznične kupovine.

Canalys ističe da tržište smartphonea napreduje, no da se neki dobavljači i dalje suočavaju s globalnim izazovima koji se odnose na stvaranje potražnje i zakone, posebno u Evropskoj uniji.