Postalo je neophodno
8

Google Photos će označavati fotografije modificirane AI alatima za uređivanje

D. B.
Velike tehnološke firme uvode AI alate u sve svoje softvere, a zbog toga postaje sve lakše manipulisati fotografijama i videima uz pomoć generativnevještačke inteligencije. Stoga se sada ulažu napori u bolje informisanje ljudi o slučajevima u kojim je tehnologija korištena za sadržaj, a Google je među onima koji slijede taj trend.

Nakon što je dobio alate poput Magic Editora tokom proljeća te integrisao AI tehnologiju u svoj video editor prošlog mjeseca, Google Photos će sada početi označavati vizuelni sadržaj koji je modifikovan pomoću AI alata.

Google već označava fotografije modificirane AI alatima odgovarajućim metapodacima, ali će sada uređene fotografije pratiti oznaka na jednostavnom jeziku.

U primjeru koji je kompanija podijelila putem bloga, postoji sekcija u donjem dijelu ekrana s detaljima u kojem se navodi da je AI alat korišten za uređivanje fotografije.

Također, bit će navedeno da je fotografija modifikovana pomoću generativne vještačke inteligencije ili da je sastavljena od nekoliko fotografija bez upotrebe AI alata kao što je slučaj s funkcijom Best Take.

Novi jezik će se pojaviti u Google Photosu početkom naredne sedmice.