Za svakodnevne zadatke
15

Google razvija AI agenta koji će "preuzeti" browser

D. B.
Kompanija Google bi uskoro trebala predstaviti AI agenta, koji će moći upravljati web browserom i pomoći korisnicima da automatiziraju svakodnevne zadatke.

U izvještaju se navodi da kompanija radi na "agentu koji koristi računar" poznatom pod kodnim imenom Project Jarvis te da bi mogao biti predstavljen najranije u decembru.

Prema izvorima koji su govorili za The Information, Jarvis "odgovara na komande korisnika praveći česte screenshote onoga što je na kompjuterskom ekranu te to tumači prije nego preduzme radnje poput klikanja na dugme ili pisanja u polje za tekst.

Jarvis je navodno napravljen da radi samo s web browserima, posebno s Chromeom, kako bi asistirao u uobičajenim zadacima poput istraživanja, kupovine i bukiranja letova. On stiže u vrijeme kada Google nastavlja širiti mogućnosti svoje Gemini AI tehnologije, modela sljedeće generacije koji će biti predstavljen u decembru.

Gemini Live, Googleov AI chatbot, dobio je podršku za desetine novih jezika ovog mjeseca, a Gemini integracija je nedavno dospjela na Google Meet, Photos i druge aplikacije.

Vijesti o Jarvisu dolaze nekoliko dana nakon što je Anthropic predstavio sličnu, ali naizgled ekspanziviju funkciju za svoj Claude AI, za koji kaže da je opremljen kompjuterskim vještinama tako da može "koristiti širok spektar standardnih alata i softverskih programa dizajniranih za ljude". To je sada dostupno u javnoj beta verziji.