Koristili i kamere
103

Hakeri preuzeli kontrolu nad robotskim usisivačima, preko zvučnika vrijeđali vlasnike

D. B.
Hakeri su u SAD-u uspjeli hakovati određeni broj robotskih usisivača, što im je omogućilo da preuzmu kontrolu nad njima, upravljaju njihovim kretanjem, ali i da putem zvučnika vrijeđaju sve koji su se našli u blizini.

Svi hakovani robotski usisivači pripadaju istom brendu i modelu, a to je Ecovacs Deebot X2s. Ovaj robotski usisivač je stekao lošu reputaciju zbog ranjivosti na hakovanje, a čak i novinari ABC Newsa su uspjeli preuzeti kontrolu nad jednim robotom i njegovom kamerom.

Jedna od žrtava hakovanja bio je advokat iz Minnesote Daniel Swenson, koji je kazao da je gledao TV kada je njegov robotski usisivač počeo ispuštati čudne zvukove poput "lošeg radio signala". Gledajući aplikaciju je ustanovio da neki stranac ima pristup kameri i daljinskim kontrolama. Potom je resetovao šifru i robota, ali je tek tada započelo ludilo. Robot se ponovo počeo kretati, a putem zvučnika se začuo ljudski glas koji je izgovarao rasističke uvrede. U blizini robotskog usisivača se nalazio Swensonov sin.

"Pomislio sam da je haker dijete, možda tinejdžer. Možda su 'skakali' od uređaja do uređaja i uznemiravali porodice", dodao je advokat.

Situacija je možda i gora od ove jer je haker pomoću usisivača mogao danima špijunirati porodicu.

Swensonov uređaj je hakovan 24. maja, istog dana kada je još jedan Deebot X2s počeo juriti psa. I u ovom slučaju su se putem zvučnika čuli uvrednjivi komentari. Pet dana kasnije se sličan incident dogodio u El Pasu. Koliko je zapravo ovih uređaja hakovano, zasad nije poznato.

Ranjivost je u tome što hakeri uspijevaju zaobići PIN od četiri broja te preuzeti kontrolu nad usisivačem. Ovaj problem je uočen u decembru 2023. godine, ali to nije sve. Kontrolu nad usisivačem je moguće preuzeti i putem Bluetootha s više od 90 metara.

Kompanija koja proizvodi usisivače je pripremila softversko rješenje problema, koje će biti isporučeno u novembru.