Klix.ba na prezentaciji
81

Huawei u Minhenu predstavio P60 seriju telefona s kamerama boljim od najnovijeg iPhonea

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Na događaju u Minhenu, kojem je prisustvovao reporter Klix.ba, kompanija Huawei danas je predstavila nove uređaje iz P60 serije, a flagship P60 Pro očarao je prisutne svojim karakteristikama te mogućnostima koje nudi čime je nastavljena revolucija mobilne fotografije.

Kako to rade godinama od P9 serije, kompanija Huawei je tradiciju razvoja mobilne fotografije i nakon prekida saradnje sa Leicom nastavila kroz XMAGE tehnologiju te je nakon preporoda legende P50 serije u P60 seriji objedinila ono najbolje.

Od vanjskog izgleda do tehnologije koja je korištena za razvoj ovog uređaja prošlo je dvije godine s obzirom da je P50 serija predstavljena 2021. godine.

Huawei P60 Pro je najjači u P60 seriji mobilnih uređaja, a odlikuje ga dizajn, kamera te nevjerovatno korisničko iskustvo s temeljima u trajanju baterije, brzini punjenja te EMUI interfejsu.

"Huawei P60 Pro je spoj dizajna i svjetlosti", kazala je Vivienne Tang, dizajner Huawei P60 serije.

Na današnjem događaju u Minhenu akcenat je stavljen na dizajn i to na način kako su posložene kamere pod nazivom "Oko svjetlosti" inspirisana DSLR kamerama, jedinstvenim perla dizajnom uređaja, novim zaobiljenim ekranom sa svih strana veličine 6.67 inča sa osvježenjem od 120 herza i ugodnim držanjem u ruci.

Huawei P60 Pro se može pohvaliti i novom zaštitom ekrana i to Kunlun Glass što omogućuje 10 puta veću otpornost prilikom pada uređaja, dok posjeduje i IP-68 certifikat što znači da je otporan na vodu i prašinu.

Ono što je ponos ove serije, a o čemu su danas u Minhenu pričali i domaćini, jesu kamere. Veliko unaprijeđenje hardwarea i softwarea je dovelo do toga da su napravili XMAGE senzore koji sada mogu ono što prethodnici Huaweija nisu mogli.

Napraviti dobre fotografije u odličnim svjetlosnim uvjetima je lako zbog čega su se u Huaweiju okrenuli ka poboljšanju kamere i fotografisanju u noćnim uvjetima.

Ultra Lightning telefoto kamera omogućava super low-light telefoto zumiranje od 3,5x do 10x te telefoto makro opciju, mogućnost podešavanja otvora blende od F1.4 do F.4 (10 nivoa), odlične boje prilikom fotografisanja neba, XMAGE stil fotografije, ali i nove opcije menija i zoom ringa u aplikaciji kamere.

Na zadnjoj strani P60 Pro mobilnog uređaja se nalaze tri kamere i to ultraširoka kamera od 13 megapiksela, Ultimate Light-Intake glavna kamera od 48 megapiksela te telefotokamera od 48 megapiksela s otvorom blende F2.1, optičkom stabilizacijom slike i 200x zumom.

Uređaji su predstavljeni u dvije boje za P60 Pro i to crna i Rococo perla. Jedinstveno je i to da nijedan P60 Pro mobilni telefon nije isti. U Rococo Perla boji svaki je različit s obzirom na teksturu zadnje strane uređaja. P60 mobilni uređaj dolazi u crnoj i zelenoj boji.

"Napravili smo prvi perla dizajn pametnog telefona u svijetu. Izgradili smo i nove tehnologije s kolegama iz Italije kako bismo napravili poseban dizajn čiju smo ideju uvidjeli u prirodi i kako bi svaki uređaj bio poseban", kazala je Tang.

Ipak uz sve ove performanse, kombinaciju hardwarea i softwarea, potrebna je i kvalitetna baterija zbog čega je Huawei u P60 Pro mobilni uređaj, ali i obični P60, stavio bateriju od 4815 mAh koju zahvaljujući 88W brzom punjenju preko žičanog punjača možete za deset minuta napuniti i do 50 posto.

U sklopu današnjeg događaja bit će predstavljeni još neki noviteti o čemu ćete moći čitati u narednim satima na portalu Klix.ba.