Lansiranje u oktobru
85

Kineske cigle od "lunarnog tla" će biti testirane u svemiru, koristit će se za bazu na Mjesecu

D. B.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Baš kao i SAD, Kina namjerava uspostaviti dugoročnu ljudsku bazu na Mjesecu. U sklopu ovog plana naučnici razvijaju inovativne tehnike za izgradnju struktura Mjesecu koristeći materijale koji se nalaze na lunarnoj površini.

S obzirom na činjenicu da nije moguće transportovati sav građevinski materijal sa Zemlje, naučnici istražuju metode za iskorištavanje lako dostupnih materijala na Mjesecu.

Kineski naučnici s Univerziteta Huazhong za nauku i tehnologiju prave cigle od simuliranog lunarnog tla, koje će uskoro biti poslane na svemirsku stanicu Tiangong kako bi se obavili testovi. Performanse cigli će se procijeniti u svemiru kako bi se ustanovilo da li mogu izdržati ekstremne uvjete i da li su pogodne za izgradnju lunarne istraživačke stanice.

Cigle će biti poslane teretnom svemirskom letjelicom Tianzhou-8 na kinesku svemirsku stanicu u oktobru. Riječ je o stanici Tiangong sastavljenoj od tri dijela, koja je operativna od 2021. godine. Ona oko Zemlje kruži u niskoj orbiti.

Uzorci će biti korišteni u trogodišnjem eksperimentu na stanici s ciljem procjene njihove izdržljivosti pod utjecajem radijacije te varijacije temperature.

"Možemo peći cigle do čvrstoće od 100 megapaskala ovdje na Zemlji, što je mnogo čvršće od betona", rekao je naučnik Ding Lieyun.

Umjetno lunarno tlo je veoma slično pravom, međutim svaki uzorak ima male varijacije u sastavu. Tlo se peklo u vakuumskoj vrućoj prešanoj peći pomoću grafitnog kalupa kako bi se simulirali uslovi na Mjesecu.

Kina planira izgraditi Međunarodnu lunarnu istraživačku stanicu (ILRS) blizu južnog pola Mjeseca do 2035. godine, a baza bi mogla biti napravljena od cigli načinjenih od lunarnog tla.

Za slaganje cigli u strukture različitih oblika mogli bi se koristiti roboti, dok bi neki dijelovi istraživačke stanice mogli nastati korištenjem 3D printera na Mjesecu.

Međutim, postoje veliki izazovi. Lunarna površina ima nisku gravitaciju, potresi su česti, a tu je i problem nedostatka vode.

Ding i njegov tim očekuju da će prva cigla od pravog lunarnog tla biti napravljena 2028. godine tokom kineske misije Chang'e-8. Prošle godine su predstavljeni roboti koji mogu proizvoditi cigle od lunarnog tla. Oni će također biti lansirani u sklopu pomenute misije, zajedno s landerom i roverom za istraživanje južnog pola Mjeseca.

Tokom misije Chang'e-8 će biti testirane ključne tehnologije potrebne za održivu operaciju. Dosad se projektu ILRS pridružilo više od deset zemalja.