Prikazana panorama
6

Kineski rover Zhurong poslao prve fotografije s Marsa

D. B.
Kina je objavila prve fotografije koje je na Marsu napravio njen rover Zhurong

Prva fotografija prikazuje panoramu ispred robota koji se nalazi na platformi za slijetanje, dok se na drugoj sa stražnje strane vide solarni paneli rovera.

Zhurong je sletio na Crvenu planetu rano u nedjelju po vremenu u Pekingu, a time je Kina postala druga država nakon Amerike koja je uspješno spustila sondu na površinu Marsa i upravljala njom značajan vremenski period.

Kineski naučnici se nadaju da će rover biti funkcionalan najmanje 90 marskovskih dana. Zhurong je rover sa šest točkova, a nalazi se na lokaciji Utopia Planitia, terenu na sjevernoj hemisferi.

Kineska nacionalna svemirska administracija (CNSA) je objavila fotografije na svojoj internet stranici, kao i kratke snimke nastale u trenutku kada zračna školjka, kapsula korištena za ulazak u atmosferu Marsa, napušta orbiter Tianwen-1, satelit koji je nosio rover sa Zemlje.

Fotografije s površine govore da su svi procesi nakon slijetanja obavljeni bez problema. Oni uključuju razvijanje solarnih panela koji osiguravaju energiju za rover, izvlačenje antene za komunikaciju sa Tianwenom-1 te kontrolom misije u Kini, kao i pružanje rampe po kojoj će se uskoro kretati Zhurong kada krene u svoju mobilnu misiju.

Zhurong je veoma sličan američkim roverima Spirit i Opportunity iz 2000-tih, težak je 240 kg, a na visokom jarbolu se nalaze kamere koje prave fotografije i pomažu u navigaciji. Pet dodanih instrumenata služe za istraživanje mineralogije lokalnih stijena i opće prirode okoliša uključujući vrijeme.

Međutim, za razliku od američkih, kineski rover ima laserski alat koji omogućava procjenu hemijskog sastava stijena, a tu je i radar za traženje zaleđene vode ispod površine.

Kada je riječ o lokaciji Utopia Planitia, vjeruje se da je formirana nakon udara rano u historiji Marsa. Postoje i neki dokazi koji ukazuju da je tu nekada bio okean, a sateliti nagovještavaju da sadrži led ispod površine.

Američki rover Perseverance je veći i teži, težak je jednu tonu, a sletio je u februaru. Dva pokušaja Evrope da spusti rovere na Mars bila su neuspješna. Ipak, rover pod nazivom Rosalind Franklin bit će poslan na Mars sljedeće godine.