Klix.ba na promociji
24

Klix.ba u Berlinu na predstavljanju pametnog telefona Xiaomi 14T: Revolucionarne fotografije i napredni AI

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Kompanija Xiaomi danas je u Berlinu na ekskluzivnom predstavljanju kojem je prisustvovao i portal Klix.ba predstavila novu seriju 14T pametnih telefona s izvanrednom noćnom fotografijom i naprednom umjetnom inteligencijom.

Xiaomi je predstavio svoju najnoviju liniju pametnih telefona – seriju Xiaomi 14T – dizajniranu za ljubitelje fotografije koji žele vrhunske mogućnosti kamere s Leica optikom.

Sa značajnim poboljšanjima u noćnom snimanju i naprednim funkcijama umjetne inteligencije, ova serija donosi brojna poboljšanja u mobilnoj fotografiji, a korisnici sada mogu uživati u jasnim i živopisnim fotografijama, kako noću, tako i danju.

U elegantan dizajn, uređaj pokreće MediaTek procesor, 8300-Ultra u običnoj i 9300+ u Pro verziji uređaja, a odlikuju ga i nova AI generacija displeja od 6,67 inča s CrystalRes AMOLED ekranom sa 144 Hz osvježenjem ekrana i svjetlinom od 4000 nita.

Obična verzija 14T pametnog telefona dolazi s 12 GB rama te memorijom od 256/512 GB+ 8/16 GB Ultra prostora, dok je Pro verzija dolazi s 12 GB rama i memorijom do 1TB i 32 GB Ultra prostora.

Noćna fotografija na novom nivou

Na današnjem predstavljanju naravno ponajviše pažnje su dobile kamere i saradnja s Leicom koja je nastavljena i na ovom uređaju.

Nova serija Xiaomi 14T zahvaljujući sposobnosti snimanja u uvjetima slabog osvjetljenja daje jasnoću fotografijama.

Xiaomi AISP platforma poboljšava dinamički raspon i smanjuje šum, pružajući jasne detalje i bogate boje, čak i u zahtjevnim uvjetima. UltraHDR format omogućava bolje HDR iskustvo, dok PortraitLM u okviru AISP platforme poboljšava portretni režim snimanja.

Xiaomi 14T Pro ima trostruki sistem kamera s pet različitih fokalnih dužina, pružajući dodatnu fleksibilnost u različitim uvjetima snimanja. Glavna kamera od 50 MP, s Leica Summilux optikom, snima vrhunske slike uz poboljšan dinamički raspon, dok ultraširoka kamera, također i telefoto kamera nudi na raspolaganju 50 MP, dok je ultraširoka kamera od 12 MP i omogućava oštre pejzažne fotografije. Prednja kamera od 32 MP nudi raspon od 25 mm.

Napredne AI mogućnosti za svakodnevnu upotrebu

Xiaomi 14T serija donosi novi nivo produktivnosti i kreativnosti uz napredne AI mogućnosti. Korisnici sada mogu lakše pretraživati, kreirati sadržaje i obavljati svakodnevne zadatke zahvaljujući moćnom hardveru i naprednim cloud tehnologijama.

Akcenat je stavljen i na AI Image Editing koji omogućava korisnicima da lako uređuju slike, uklanjajući neželjene elemente, dok AI Film olakšava stvaranje filmskih video zapisa.

Sve to lako se obavlja uz MediaTek Dimensity 9300+ procesor koji pruža rast od 37 posto u performansama, dok grafički procesor Immortalis-G720 omogućava 44 posto bolje grafičke performanse, idealne za ljubitelje mobilnih igara.

Gemini asistent Google-a dolazi uz novu Xiaomi 14T seriju kojom olakšava svakodnevicu obavljajući zadatke za vas ili olakšavajući iste, generirajući fotografiju, a još jedan novitet na Xiaomiju je “Circle to search” čime je saradnja Google-a i Xiaomija kao trećeprodavanog proizvoda u svijetu stavljena na veći nivo.

Xiaomi je danas u Berlinu još jednom potvrdio svoju posvećenost inovacijama i pružanju vrhunskog iskustva kako u flagship pametnim telefonima, tako i u mid-range uređajima. Uz zapanjujuće kamere, napredne AI mogućnosti i snažne performanse, Xiaomi 14T serija predstavlja vrhunac mobilne tehnologije u omjeru cijene i kvalitete.

Pored lansiranja ove serije pametnih telefona, Xiaomi je predstavio i Xiaomi MIX Flip, elegantan i izdržljiv telefon s najnovijim Xiaomi HyperOS sistemom, koji omogućava besprijekorno korisničko iskustvo na oba ekrana.

Opremljen Leica optikom i vrhunskim performansama, Xiaomi MIX Flip nudi izvanrednu funkcionalnost u kompaktnom obliku, podižući standarde za preklopne telefone.

Također, predstavljeni su i drugi proizvodi iz AIoT-a i to Xiaomi Robot Vacuum X20 Max i Pro, nevjerovatni TV uređaji Xiaomi TV Max 100'' i Xiaomi TV Max 85'', slušalice Xiaomi Buds 5, pametni sat Xiaomi Smart Band 9 te Xiaomi Watch 2.