Prilika za kolekcionare
23

Kompjuter Apple-1, prvi iPhone i jakna legendarnog Stevea Jobsa će biti prodani na aukciji

D. B.
Nekoliko predmeta koji su pripadali osnivaču Applea Steveu Jobsu, kao i neki koje je potpisao, bit će prodani na aukciji 22. augusta.

Kolekcionarima i drugim zainteresovanim kupcima će biti ponuđen Apple-1 kompjuter, prvi iPhone s 4 GB memorije, fotografije Apple-1 kompjutera, Jobsova jakna i još ponešto.

Apple-1 kompjuter je funkcionalan i pripadao je nekadašnjoj uposlenici kompanije Apple Dani Redington, nakon što su joj ga poklonili Jobs i njegov poslovni partner Steve Wozniak. Kompjuter je restaurirao ekspert za Apple-1 Corey Cohen, a očekuje se da će novi vlasnik izdvojiti više od 300.000 dolara.

Na aukciji je i nekoliko fotografija koje je Jobs koristio prezentujući Apple-1 Paulu Terrellu, koji je naručio nekoliko kompjutera kako bi ih prodavao u The Byte Shopu. Procjenjuje se da će fotografije dostići cijenu od 30.000 dolara.

Primjerak prve generacije iPhonea s 4GB memorije se također prodaje, a riječ je o neotpakovanom uređaju. Vrijednost ovih uređaja je oko 50.000 dolara i više, ali rijetki 4 GB modeli su se prodavali i po cijeni većoj od 190.000 dolara. Međutim, očekivanja kuće RR Auction su da će ponuda biti nešto veća od 80.000 dolara.

Jakna koju je Jobs nosio kada se fotografisao 1983. godine se procjenjuje na 75.000 dolara.

Među ostalim predmetima su Jobsova vizit karta, njegov srednjoškolski godišnjak iz 1972. godine, nekoliko časopisa s Jobsom na naslovnici, klasični Apple Mac kompjuteri i drugo.