Još od 2007. godine
20

Meta koristila podatke korisnika u Australiji za treniranje generativne AI tehnologije

D. B.
Australska vlada je ustanovila da je kompanija Meta koristila podatke korisnika njenih društvenih mreža u Australiji kako bi trenirala svoju generativnu umjetnu inteligenciju.

Vlada je od globalne direktorice Mete za privatnost Melinde Calybaugh zahtijevala odgovor na pitanje da li kompanija prikuplja podatke Australaca za treniranje svoje generativne AI tehnologije, ona je to u početku poricala, no nakon izvršenog pritiska je uslijedilo priznanje. Ispostavilo se da Meta zaista prikuplja fotografije i tekst iz svih postova na Facebooku i Instagramu i to čini još od 2007. godine, a izuzetak su postovi koji su označeni kao privatni. Pored toga, Claybaugh je priznala da Australcima nije ponuđena mogućnost da to spriječe kao što je slučaj u Evropskoj uniji.

Direktorica je kazala da se ne prikupljaju podaci korisnika mlađih od 18 godina, no priznala je da se to čini ukoliko su njihove fotografije i druge informacije objavljene na profilima njihovih roditelja ili staratelja. Da li Meta prikuplja prethodno objavljene podatke nakon što osoba napuni 18 godina, Claybaugh nije mogla dati odgovor.

Meta je obavijestila korisnike u EU da će prikupljati njihove podatke za trening umjetne inteligencije ukoliko ne izaberu opciju kojom se to sprečava.

"Meta je jasno dala do znanja da bi podaci Australaca bili zaštićeni kada bi Australija imala iste zakone kao EU. Neuspjeh vlade na polju zaštite privatnosti omogućava kompanijama poput Mete da nastave monetizovati i iskorištavati fotografije i snimke djece na Facebooku", izjavio je australski senator David Shoebridge za ABC News.