Kraj svim špekulacijama
18

Nakon što je napustio OpenAI, Ilya Sutskever osnovao novi AI startup

D. B.
Suosnivač kompanije OpenAI i nekadašnji direktor Ilya Sutskever osnovao je novi startup s ciljem razvoja sigurne superinteligencije.

Startup pod nazivom Safe Superintelligence Inc (SSI) je Sutskever osnovao zajedno sa svojim nekadašnjim kolegom iz OpenAI-ja Danielom Levyjem, kao i bivšim šefom Appleovog AI odjela Danielom Grossom. Američka kompanija će imati sjedište u Palo Altou i Tel Avivu u Izraelu, odakle će regrutovati talentovane uposlenike.

Pokrenuli smo prvi SSI laboratorij s jednim ciljem i jednim proizvodom, a to je sigurna superinteligencija", navodi se na internet stranici.

Suosnivači su otkrili da sastavljaju tim najboljih inženjera svijeta te istraživača posvećenih i fokusiranih na SSI.

"Slijedit ćemo sigurnu superinteligenciju u direktnom pristupu, s jednim fokusom, jednim ciljem i jednim proizvodom. Činit ćemo to kroz revolucionarne proboje malog tima. Planiramo unaprijediti mogućnosti što je prije moguće te da naša sigurnost uvijek prednjači", navodi se u postu na društvenoj mreži X.

Također, upućen je poziv inženjerima i tehničarima da se pridruže startupu na putovanju stvaranja sigurnije AI tehnologije.

Nedavno je zabilježeno nekoliko incidenata koji su pokazali rizike povezane s umjetnom inteligencijom i njenom nesputanom upotrebom. Primjer je izvještaj UNESCO-a koji naglašava da bi razvoj umjetne inteligencije mogao potaknuti novi porast poricanja holokausta. Širenje dezinformacija definitivno je postalo lakše, a Sutskeverov startup će vjerovatno imati za cilj a se pozabavi ovim i drugim pitanjima u narednim danima.

Njegova najava je stavila tačku na dugu listu špekulacija koje su uslijedile nakon njegovog prilično naglog napuštanja kompanije OpenAI u kojoj je proveo gotovo 10 godina. Ostavku je podnio 14. maja ove godine, nedugo nakon najave novog AI modela GPT-4o, koji je sposoban za realistične glasovne razgovore i interakciju putem tekstova i fotografija.

Sutskever je otišao nekoliko mjeseci nakon što je odigrao glavnu ulogu u dramatičnom otpuštanju, a potom i povratku Sama Altmana u novembru 2023. godine. Njih dvojica su se više puta sukobili oko pitanja sigurnosti AI tehnologije. Sutskevera je zamijenio Jakub Pachocki, čovjek koji je ranije bio direktor za istraživanja u kompaniji OpenAI te je vodio razvoj projekata GPT-4 i OpenAI Five.