Naš test telefona
48

Novi Xiaomi 14T Pro telefon: Bez mane i nakon mjesec dana testiranja

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Mjesec dana nije bilo dovoljno za pronaći manu novom Xiaomi 14T Pro pametnom telefonu koji je predstavljen u Berlinu. Kao i uvijek, nešto najljepše što ovaj telefon donosi su kamere, ali ne samo to...

Nakon Xiaomi 13T serije pametnih telefona koja je predstavljena prošle godine, u septembru smo imali priliku u Berlinu prisustvovati promociji 14T serije Xiaomi flagship uređaja.

Brojni recezenti su istakli da se radi o veoma brzom uređaju što smo se imali priliku uvjeriti tokom editovanja fotografija, obrade video snimaka, korištenja umjetne inteligencije koja je još jedna odlika ovog telefona... Ali, sve u svemu, brz odgovor na zadane zadatke, ali i na cijeli interfejs i svakodnevno korištenje bez potrebe za restartom kako bi se "osvježio" čini se da je sve što treba.

Tako smo zabilježili uptime uređaja bez restarta do "skromnih" 500 sati.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Sve je to moguće zahvaljujući Mediatek Dimensity 9300+ čipu koji posjeduje osmojezgreni procesor sa max 3,4GHz i nevjerovatnih 12+6 GB RAM memorije.

Uređaj radi na Xiaomi HyperOS-u koji je savršeno iskoristio komponente ovog uređaja pa korištenje izgleda besprijekorno.

Kada govorimo o dizajnu, dosta truda je uloženo u njegov izgled. Aluminijski okvir premium kvalitete, s elegantnim zadnjim dijelom, izdignutim modulom na kojem se nalaze tri kamere s LEICA potpisom i jedan modul za LED blic, a na prednjoj strani se nalazi displej veličine 6,67 inča s osvježenjem AMOLED ekrana od 144Hz.

Ekran Xiaomi 14T Pro uređaja je odmor za oči. Ne tako jarke boje, 144Hz za "sliku kao mlijeko", te svjetlost dovoljno jaka za rad i na dnevnom svjetlu i u noćnim uvjetima. Važno je pomenuti da drugi, mnogo skuplji uređaji, više klase, ne posjeduju ovako kvalitetne ekrane.

S Leicom je prava noćna zvijer

Kamere su ponos ovog uređaja, a kako i ne bi kada je saradnja s LEICA-om donijela nevjerovatne fotografije i u ovoj seriji uređaja čime ga uprkos srednjem cjenovnom rangu stavlja u rang dosta skupljih uređaja koji u nekim okolnostima ne mogu parirati Xiaomijevom 14T Pro.

Na zadnjem dijelu se nalaze tri kamere, glavna (široka) od 50 megapiksela s otvorom blende F1.6, druga telefoto kamera od 50 megapiksela i otvorom blende F2.0 te treća ultraširoka kamera od 12 megapiksela s otvorom blende F2.2.

Na prednjem dijelu se nalazi selfie kamera od 32 megapiksela s mogućnošću snimanja 4K videa pri 30 FPS i FULLHD videa sa 30 i 60 FPS.

Svaka fotografija ima već prepoznatljive LEICA Vibrant i Authentic potpise izgleda fotografije, ali i druge filtere unutar same aplikacije. Tu je i snimanje u LOG-u, u režiserskom modu, gdje imate punu kontrolu nad parametrima, a kada već govorimo o snimanju, ono je moguće u: 8K sa 24/30fps, 4K sa24/30/60fps, 1080p sa 30/60/120/240/960fps.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Definitivno se radi o kamerama koje će odgovoriti svakom zadatku, u svim uvjetima, što opravdava slogan "Master light, Capture night".

Memorija do 1TB, baterija za cjelodnevno korištenje

Prilikom početka korištenja ovog uređaja za potrebe recenzije na njega smo izvršili transfer fotografija sa tri uređaja ukupno zauzimajući oko 300 GB prostora. Naravno, nije to problem kada imate nevjerovatnih 1TB prostora za pohranu fotografija i video sadržaja te drugih aplikacija. Još jedno iznenađenja za telefon srednje klase Xiaomija jer se ne radi o ultra 14 seriji (op.a. Xiaomi 14 Ultra) već 14T. Iako je to kroz tekst poznato, nije loše ponovo pomenuti.

Xiaomi 14T Pro posjeduje i veliku bateriju od 5.000 mAh koja je dovoljna za cjelodnevno svakodnevno korištenje tako da ćete na kraju dana imati još nekih 30-ak postotaka baterije. Ipak, po prvi put, Xiaomi je odlučio, poštujući pravila o zaštiti okoliša, kao posljednja kompanija, plasirati telefon bez punjača.

Naravno, kao i obično, Xiaomi 14T Pro posjeduje i IP68 certifikat čime je otporan na vodu i to do 2 metra dubine i 30-minutnog korištenja.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Međutim, uz žično punjenje, do 100-posto napunjenosti možete doći za 19 minuta, a bežičnim punjenjem na 50W punjaču za 45 minuta ćete imati punu bateriju što smo imali priliku i sami testirati.

Dolazi u tri boje, Titan Gray, Titan Blue i Titan Black, a za koju god se boju odaberete, sigurno je da ćete dobiti uređaj vrijedan svake uložene KM.

Cijene uređaja su poznate na sljedećem linku.