Još jedan koristan "trik"
23

Osjećate mučninu dok koristite iPhone ili iPad tokom vožnje? Ova funkcija na iOS-u 18 će vam pomoći

D. B.
Apple je iOS 18 opremila s nekoliko novih izuzetnih funkcija, a jedna od njih je posebno korisna prilikom vožnje u automobilu.

Riječ je o funkciji nazvanoj Vehicle Motion Cues, koja ima za cilj da spriječi mučninu uzrokovanu gledanjem u ekran iPhonea ili iPada tokom vožnje.

Prema Appleu, istraživanje je pokazalo da je mučnina koja se javlja tokom vožnje obično uzrokovana senzornim sukobom između onoga što osoba vidi i onoga što osjeća, a to može spriječiti neke osobe da bez poteškoća koriste iPhone ili iPad tokom vožnje.

Funkcija Vehicle Motion Cues je dizajnirana da spriječi taj senzorni konflikt, a to čini korištenjem vizuelnih elemenata na ekranu koji pokazuju promjene u kretanju u realnom vremenu.

"Zahvaljujući funkciji Vehicle Motion Cues, animirane tačke na ivicama ekrana predstavljaju promjene u kretanju vozila kako bi se smanjio senzorni konflikt i to bez ometanja glavnog sadržaja. Koristeći senzore ugrađene u iPhone i iPad, Vehicle Motion Cues detektuje kada je korisnik u vozilu te adekvatno reaguje. Funkcija se može podesiti tako da se automatski prikazuje na iphoneu, a moguće ju je aktivirati i deaktivirati u Control Centeru.

Koraci za prvu opciju su: Settings - Accessibility - Motion - Show Vehicle Motion Cues - On ili Automatic

U slučaju druge opcije, pratite sljedeće korake: povucite prstom po ekranu dijagonalni iz gornjeg desnog ugla (ili povucite odozdo ako iPhone ili iPad imaju Home dugme) - pritisnite i držite bilo koji dio prostora u Control Centeru za ulazak u mod za prilagođavanje - dodirnite Add a Control dugme u dnu - pronađite Vision Accessibility kontrole ili potražite Motion u polju za unos - odaberite Vehicle Motion Cues - pritisnite i držite prostor u Control Centeru za izlazak iz moda za prilagođavanje - dodirnite dugme Vehicle Motion Cues - odaberite On ili Only in Vehicle opciju.

Naravno, nema garancije da će funkcija pomoći baš svim korisnicima, ali definitivno vrijedi pokušati.