Tehnologija
0

Proizvođači videoigara morat će obratiti pažnju na raznolikost i stereotipe

Klix.ba
Godinama su junaci videoigara bili heteroseksualni bijelci. Međutim, programeri sada moraju pronaći način da bolje prikažu društvenu različitost.

"Veliki broj protagonista u videoigrama su još uvijek heteroseksualni, bijeli i muškarci, a publika je sve više raznolika. Pored pitanja kako programeri vide svoju publiku, problem je i to što protagonisti jednostavno ne predstavljaju dovoljno ljudi u stvarnom svijetu. Razočaravajuća je činjenica da ženski ili LGBT likovi, ili oni koji nisu bijele rase, uglavnom odražavaju medijske stereotipe. Posebno u mainstream igrama“, objašnjava Mitu Khandaker, nezavisna programerka studija The Tiniest Shark.

Khandaker se dotakla važne činjenice. Kako su videoigre počele prerastati u vid umjetnosti, one su usvojile klišee koji odavno dominiraju filmom i televizijom. Žene su uglavnom tu da bi bile spašene, likovi koji nisu bijele rase su pretežno pomoćnici ili zlikovci, dok su homoseksualci uglavnom neprimjetni ili karikirani. Videoigre su još uvijek u fazi koja se može uporediti sa filmskom industrijom 30-ih godina prošlog stoljeća. Kako je filmska industrija rasla i sazrijevala, polako je počela da se hvata kompleksnijih tema i obraća širem spektru publike. Tako će se i industrija videoigara morati suočiti sa svojim naslijeđenim predrasudama.

Dio problema su i sami igrači, odnosno dio koji odbija promjene. "Mainstream zajednice fanova su prilično neprijateljski raspoložene prema problemima vezanim za različitosti. Još više su neprijateljski raspoloženi ukoliko je osoba koja spomene problem pripadnik neke demografske manjine. Igre su tu da zadovolje potrebe heteroseksualnih igrača bijelaca. Kada ostali spomenu da njihove potrebe nisu ispunjene, oni jednostavno nemaju nikakve empatije. Tržište koje njih ne razonodi im je neshvatljivo“, kaže Regina Buenaobra, voditeljica tima za online zajednice u Sjevernoj Americi kompanije ArenaNet. Veliki izdavači, koji rade sa visokobudžetnim naslovima, se suočavaju sa značajnim finansijskim rizicima. Stalna publika jednostavno odbija promjene, dok druga zahtijeva vidljivost.

"Mislim da se tu javlja problem straha od isključenja, više nego prilike za uključenjem. Oni gube ljude ovim odlukama, umjesto da se okrenu oko sebe i vide mogu li pridobiti nove ljude“, kaže Noah Hughes, kreativni direktor nove igre u franšizi "Tomb Raider".

Problem prikazivanja likova našao se u fokusu tokom posljednjih godinu dana, a programeri velikih kompanija užurbano rade kako bi nekako zadovoljili sve grupe fanova te će nadolazeće videoigre imati prilično "šarene“ galerije likova. Zahtjevi za raznolikošću nikada nisu bili veći. Manji, nezavisni studiji su u mnogo boljem položaju da zarade na tome, ali ni velike kompanije ne mogu ignorisati zahtjeve. Ipak, proći će dosta vremena prije nego se pojavi mainstream "pucačina" sa homoseksualnim junakom.