Na Johan Cruijff Areni
26

Tokom utakmice u Nizozemskoj korištena energija samo iz održivih izvora

D. B.
Baterija kapaciteta 8,6 MWh, koja je postavljena na Johan Cruijff Areni u Amsterdamu, napajala je cijeli stadion održivom energijom tokom domaće utakmice Ajaxa.

Održiva energija je korištena za reflektore, rasvjetu u tunelu, za rad liftova pa čak i aparate za sipanje piva. Međutim, ovo je tek početak, jer se na ovom stadionu održavaju i drugi događaji, tako da postoje ambiciozni planovi za upotrebu održive energije.

Svijet pokušava smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima, tako da su izvori održive energije sve više traženi za napajanje ne samo domova i ureda, nego i drugih javnih mjesta koja su važna zajednicama. Sportski objekti također žele da njihova potrošnja energije bude "čišća i zelenija".

Nacionalni stadion u Norveškoj nedavno se našao na naslovnicama nakon što je postavljen najveći krovni vertikalni fotonaponski sistem na svijetu. Johan Cruijff Arena se možda ne može pohvaliti najvećom instalacijom čiste energije, ali čini sve kako bi sve njene operacije bile ekološki prihvatljive. Na njenom krovu je već postavljeno 4.200 solarnih panela, a 2018. godine je stigla i 3MW baterija za skladištenje obnovljive energije.

Ovaj sistem je unikatan jer koristi polovne baterije umjesto novih. Tada je to bio najveći projekt u Evropi koji je dao novu svrhu korištenim baterijama iz električnih automobila, kao i drugim korištenim baterijama, ali i prvi koji se koristio komercijalno. Od tada je stadion napredovao u tome da svoje operacije obavlja korištenjem čišće energije.

Arena već kupuje "zelenu" energiju dobijenu pomoću vjetroturbina postavljenih u obližnjem selu Oudendijk, kao i lokalno izgrađenog solarnog parka. Također, koristi sistem za rast trave zasnovan na LED tehnologiji, a postavila je i LED rasvjetu za cijeli stadion kako bi se smanjila potrošnja. Nedavno je ugrađen i drugi baterijski sistem, koji povećava kombinovani kapacitet skladištenja na 8,6 MWh, a to je dovoljno za napajanje 20.000 domaćinstava u periodu od jednog sata.

Poboljšani sistem je koristan u stabilizaciji mreže, ali i za skladištenje viška obnovljive energije proizvedene u regiji.