Inovativni materijali
14

Toyota predstavila konceptni SUV visokih performansi napravljen pomoću 3D printera

D. B.
U duhu promjene normi u proizvodnom procesu, Toyota je razvila koncept SUV-a visokih performansi koristeći komponente napravljene 3D printerom.

Osim materijala dobijenog pomoću 3D printera, za koncept je korišten i Tafnex, polipropilenska smola ojačana karbonskim vlaknima. Koncept visokih performansi baziran je na Toyotinom modelu Fortuner, a razvija ga Toyota Customizing & Development (TCD) iz Azije.

Tafnex je korišten za ukrašavanje dijelova prednjeg branika i ventilacijske otvore na haubi, dok su 3D printane komponente korištene za okvire otvora.

Japanske kompanije Mitsui Chemicals i ARRK Corporation razvile su inovativne proizvode. Novi materijali su omogućili TDC-u da dodatno smanji težinu koncepta nazvanog Hyper-F Concept. U unutrašnjosti se nalaze četiri sportska sjedišta.

Toyota Hyper-F je koncept visokih performansi razvijen tako da nudi izvrsnu upravljivost i aerodinamiku, što je ekspertiza motosport odjela TCD Asia. U saradnji s Toyotinim odjelom za prilagođavanje i razvoj, TCD proizvodi dijelove za različite Toyotine modele opslužujući kupce uglavnom na istočnoazijskim tržištima.

TCD Asia je angažovao kompaniju Mitsui Chemicals i njene parnere da istraže napredne materijale za projekt koncepta. Godine 2020. je Mitsui Chemicals formirao poslovnu saradnju s Dreams Design Corporationom, a 2023. je proširio svoju investiciju te uključio ExtraBold Inc koji proizvodi 3D printere. Ova saradnja je rezultirala inovativnim 3D printanim komponentama za koncepte, koje su nastale kombinujući Dream Designovu tehnologiju za automobilske dijelove, ExtraBoldov brzi EXF-12 3D printer, ARRK-ove opsežne mogućnosti 3D printanja i naknadne obrade te kompozite Mitsui Chemicalsa.

EXF-12 3D printer koristi plastične pelete za formiranje struktura i brzo proizvodi velike dijelove. Mitsuijeva tehnika bez kalupa skraćuje vrijeme razvoja i početne troškove ulaganja, što je posebno korisno za proizvodnju velike mješavine i male količine. Tehnologija promoviše kružnu ekonomiju omogućavajući reciklažu 3D printera, što naglašava potencijal za održivu proizvodnju.

Drugi set proizvoda korištenih za koncept je Tafnex. To je jednosmjerna traka napravljena od kompozita karbonskih vlakana i polipropilena (PP) korištenjem tehnologija Mitsui Chemicalsa. Ovo je lagan i krut materijal koji se može oblikovati, a može se koristiti u različite svrhe uključujući proizvodnju automobila, dronova i slično. Također, pogodan je za ojačavanje dijelova oblikovanih u cijevi i laminirane listove.