O ukusima ne raspravljamo
46

Unboxing PlayStation 5 i prva iskustva: Moćna zvijer unikatnog space dizajna

E. M.
Ljubitelji PlayStation konzola sedam godina su čekali na nasljednika četvrte generacije, a krajem prošle godine Sony Computer Entertainment predstavio je najbolju konzolu do sada, petu generaciju PlayStationa koja je još uvijek najtraženija, ali teško pristupačna.

Problemi s pandemijom koronavirusa otežali su proizvodnju, ali i prodaju konzola PlayStation 5 na tržištu širom svijeta. Do kraja prošle godine u svijetu je prodano samo 4,5 miliona konzola, a potražnja za njima još uvijek je velika.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Brojni tržni centri već sada imaju duge liste prednarudžbi, a portal Klix.ba vam donosi unboxing video kao i najavu gaming novosti u narednom periodu.

Ako ste ljubitelji konzola onda definitivno na vašem spisku za budućnost mora biti i peta generacija PlayStationa s obzirom na to da se radi o konzoli koja je na velika vrata ušla na tržište, ali u vrijeme pandemije što ne ide u prilog onima koji bi voljeli da je posjeduju.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Već na prvu, kutija konzole naglašava njenu veličinu jer je mnogo veća od prethodne četvrte generacije, a s obzirom na karakteristike to i ne čudi. Opisana kao najveća konzola ikada, svojim izgledom kao da je izvanzemaljska kreacija, osvojila je naše simpatije, ali mišljenja su različita. Dok je mnogima velika i ružna, drugi ipak smatraju da zbog svjetlosnih detalja i oblika spada u najljepše konzole do sada.

Iako posjeduje neravne površine, uz konzolu ćete dobiti i stalak koji može poslužiti za horizontalno i vertikalno držanje konzole. Ako se odlučite za vertikalno držanje konzole sigurno je da ćete primijetiti da može stajati i bez stalka, ali ipak nije preporučljivo jer se sa svih strana konzole nalaze otvori za hladanjake koji i te kako imaju "pune ruke posla".

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Konzolu, kako je već poznato, pokreće AMD Zen 2 osmojezgreni procesor do 3.5GHz, a posjeduje i 16 GB GDDR6 SDRAM-a. Prostora za pohranu je mnogo, SSD disk od 825 GB je dovoljan za najnovije naslove pa i snimanje gameplay-a i drugih aplikacija koje se mogu instalirati na konzolu. Ostali smo dužni informaciju da je konzola predstavljena u dvije verzije, tzv. disk verzija i digitalna, a mi ćemo u narednom periodu koristiti disk verziju PlayStation-a 5 koji očitava Ultra HD Blu-ray, Blu-ray i DVD.

Najniža rezolucija izlazne slike je HD, odnosno, 720p, a raspon je do 8K Ultra HD kvalitete slike za nevjerovatan način igranja pa i do 120 frejmova u sekundi, a sve zahvaljujući AMD RDNA 2 grafici.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

S obzirom na veličinu konzole s PlayStation-om 5 dolazi i veći džojstik. Radi se o veoma kvalitetnom kontroleru sa službenim nazivom DualSense umjesto dosadašnjeg DualShock. Razlog tome su brojne promjene, od haptičke vibracije, adaptivni trigeri na R2 i L2 dugmićima, ugrađeni zvučnik i mikrofon, ali i brojne druge stvari koje ćete veoma lako otkriti prilikom prvog držanja.

Sve čari novog kontrolera možete isprobati na igri Astro Playroom koja će vam biti ponuđena prilikom prvog paljenja PlayStation 5 konzole i tada ulazite u novi svijet konzola.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

S PlayStation Plus pretplatom na Store-u možete downloadovati veliki broj igara, a sve funkcioniše bez najmanjih problema s obzirom na to da je sve "utegnuto" zahvaljujući Sony-evom sedmogodišnjem razvoju konzole.

Iako su brojni igrači već u prvim mjesecima prijavili probleme s gašenjem kontrolera i problemima s igrama nakon izlaska iz rest moda i ponovnog pokretanja, za sada te probleme nismo imali. Prilikom paljenja konzole ponuđena je nadogradnja softwarea konzole i kontrolera pa se nadamo da su ti problemi prošlost.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Cijene konzola na svjetskom tržištu kreću se od 499 dolara za standardnu disk konzolu koja podržava igre na diskovima, ali i digitalne verzije, dok je cijena samo digitalne verzije koja ne podržava diskove 399 dolara.

U narednom periodu donosimo vam ekskluzivne gameplay-e igara koje se nađu u izdavaštvu Sony-a, ali i druge igre od poznatih proizvođača.