Olakšica za kreatore
7

YouTube omogućio dijeljenje kanala pomoću QR koda

D. B.
Popularni videoservis YouTube ponudio je kreatorima još jedan lagani način za dijeljenje njihovih kanala s publikom, a to je QR kod.

Funkcija postepeno stiže do kreatora širom svijeta, a može joj se lako pristupiti u aplikaciji YouTube. Sve što kreatori trebaju učiniti jeste da pokrenu aplikaciju na uređaju s Androidom ili iOS-om, dodirnu karticu "You" na dnu, a potom i opciju/dugme "Share channel" ispod naziva kanala. U meniju koji se pojavi potrebno je odabrati "QR code".

Nakon ovog postupka će se na ekranu pojaviti QR kod, koji se može pohraniti u memoriju smartphonea ili se sačuvati screenshotom. Ovaj QR kod sadrži logotip kanala, tako da se i vizuelno može identificirati.

Ovaj novitet je više od sjajne funkcije, jer predstavlja pametan potez koji će biti koristan kreatorima i gledateljima. Za kreatore je ovo jednostavan i efikasan način promovisanja kanala i privlačenja novih pretplatnika, dok je za publiku lakši način pronalaska i pretplate na kanale jer sve što trebaju učiniti jeste skenirati QR kod kamerom svojih smartphonea, što će ih odvesti direktno na kanal.

U prošlosti su se kreatori morali oslanjati na aplikacije treće strane kako bi kreirali QR kodove za svoje kanale. To često značilo problem s oglasima i ograničenim opcijama prilagođavanja, no sada je YouTube ponudio ovaj alat direktno u svojoj aplikaciji.

U konačnici, jasno je da je YouTubeova nova funkcija QR koda korisna za sve, tako da će i ova "mala" promjena predstavljati korak naprijed te učiniti platformu pristupačnijom.