Tehnologija
34

YouTube razvija alate koji za borbu protiv nedozvoljenog "kopiranja" glasa umjetnika i kreatora

D. B.
Iz YouTubea je saopćeno da traje razvoj nove tehnologije koja će otkrivati sadržaj kreiran AI tehnologijom korištenjem lica ili glasa osobe, a pilot programi počinju sljedeće godine.

Nadolazeća tehnologija detekcije lica omogućit će ljudima iz različitih industrija da "otkrivaju i upravljaju sadržajem" koji koristi prikaz njihovog lica generisan umjetnom inteligencijom. Iz YouTubea kažu da razvijaju alate kako bi omogućili kreatorima, glumcima, muzičarima i sportistima da pronađu klipove koji sadrže "lažnu verziju" njih te da odluče šta žele učiniti. Kompanija nije specificirala datum izlaska novog alata namijenjenog detekciji lica.

U međuvremenu, tehnologija "identifikacije sintetičkog pjevanja" će biti dio YouTubeovog automatiziranog IP sistema zaštite pod nazivom Content ID. Alat će omogućiti partnerima da pronađu i upravljaju sadržajem koji koristi verzije njihovog pjesničkog glasa kreiranog pomoću AI tehnologije.

"Kako se AI razvija, mi vjerujemo da trebamo zaštititi ljudsku kreativnost, a ne ju zamijeniti. Posvećeni smo saradnji s partnerima kako bismo osigurali da budući napredak pojača njihov glas te ćemo nastaviti razvijati sisteme zaštite kako bismo riješili probleme i postigli naše zajedničke ciljeve", poručili su iz YouTubea.