Slijedi Tuzlanski maraton
30

Cestovne utrke u BiH su sve masovnije: Da li smo kao društvo spremni na ovakve događaje i šta kaže policija

Piše: A. Kendić
Detalj tokom prošlogodišnjeg izdanja Tuzlanskog maratona (Foto: A. K./Klix.ba)
Detalj tokom prošlogodišnjeg izdanja Tuzlanskog maratona (Foto: A. K./Klix.ba)
Tuzla će predstojeće nedjelje biti centar rekreativnog trčanja, ali i domaćin Državnom prvenstvu u maratonu. To podrazumijeva blokadu gradskih saobraćajnica, a dio građana negoduje zbog nemogućnosti da se u datom trenutku prijevoznim sredstvom zapute na njima izabranu lokaciju.

Rekreativno trčanje svoju veliku ekspanziju doživjelo je i u Bosni i Hercegovini, što je prirodno sa sobom donijelo i organiziranje brojnih utrka u skoro svim gradovima. Posebno izazovno je organiziranje jednog ovakvog događaja u gradovima koji nemaju obilaznice, poput Tuzle, koja će predstojeće nedjelje biti bh. centar okupljnja zaljubljenika u ovu vrstu fizičke aktivnosti.

Događaj pod jedinstvenim nazivom Tuzlanski maraton okupit će više od hiljadu učesnika iz skoro svih bh. gradova, regije i Evrope. Upravo Tuzla je jedan od primjera kroz koji je vidljiv rast masovnosti ovakvih utrka, s obzirom da organizatori iz godine u godinu bilježe sve veći broj učesnika.

S tim u vezi, u organizaciji Udruženja Maratonac u gradu soli će biti upriličene utrke na pet kilometara, 21,0975 kilometra kolika je zvanična distanca polumaratona, školska utrka na nešto manjoj dionici od kilometar i šest stotina metara, kao i maratonska utrka (42,195 km) koja okuplja takmičare Prvenstva BiH u ovoj atletskoj disciplini.

Direktor Tuzlanskog maratona Nermin Klapić u razgovoru za Klix.ba kaže da organizacija jednog ovakvog događaja predstavlja izuzetno kompleksan proces koji traje nekoliko mjeseci, a počinje gotovo odmah nakon završetka prethodnog izdanja.

"Potrebno je koordinirati brojne segmente od logistike, sigurnosti, zatvaranja saobraćaja, osiguranja medicinske pomoći, angažovanja volontera, do marketinga i komunikacije s učesnicima. Svaki detalj zahtijeva pažnju, od tehničkih aspekata poput označavanja staze i pripreme okrepnih stanica, do osiguravanja pozitivne atmosfere za učesnike i građane. Dakle, aktivnosti na pripremi traju cijelu godinu, a intenziviraju se kako se datum trke približava", kaže nam Klapić.

Nermin Klapić (Foto: A. K./Klix.ba)
Nermin Klapić (Foto: A. K./Klix.ba)

Odgovornost organizatora u sigurnosnom kontekstu je velika. Sigurnost trkača, volontera, gledalaca i svih uključenih je apsolutni prioritet.

"U tom smislu, sarađujemo sa službama hitne pomoći, policijom i crvenim krstom kako bismo osigurali da sve prođe bez incidenata. Također, unaprijed planiramo medicinske punktove duž staze, brinemo o pravilnoj okrepi i hidrataciji trkača te osiguravamo da su svi sudionici svjesni sigurnosnih uputa. Svaki segment mora biti pažljivo koordiniran, jer svaka greška može ugroziti sigurnost sudionika", navodi Klapić.

Na području Tuzle djelimično ili potpuno će biti zatvoreno blizu 30 ulica, a cijeli događaj će se odvijati pod asistencijom pripadnika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova TK (MUP TK). Za Klix.ba iz kantonalne policije kažu da se u skladu s planskim aktivnostima i u saradnji sa organizatorom, poduzimaju mjere i radnje u okviru svojih zakonom propisanih nadležnosti, a s tim u vezi je donesen Plan fizičkog i saobraćajnog obezbjeđenja Tuzlanskog maratona.

"Kontinuirano se određeni vremenski period, odvijaju potrebni razgovori s organizatorom i drugim relevantnim subjektima, kako bi se adekvatno odgovorilo na sve izazove organizacije i održavanja značajnijeg sportskog događaja, odnosno kako bi se isti održao u bezbjednim uslovima i kako bi bilo spriječeno bilo kakvo eventualno ugrožavanje lične i imovinske sigurnosti učesnika maratona i prisutnih građana", kažu nam iz Uprave policije MUP-a TK.

Na tuzlanskim ulicama će biti blizu 100 policajaca

Rješavajući po zahtjevu Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Tuzle, a u skladu sa Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, Policijska uprava Tuzla izdala je naredbu o privremenoj izmjeni režima saobraćaja na području Tuzle, u nedjelju 27. oktobra ove godine, upravo povodom održavanja Tuzlanskog maratona.

"Na dan održavanja maratona, poduzimaće se mjere saobraćajnog i fizičkog obezbjeđenja, pri čemu će pored policijskih službenika Policijske uprave Tuzla biti angažovani i policijski službenici iz drugih policijskih uprava/stanica Tuzlanskog kantona, kako navedene aktivnosti ne bi utjecale na obavljanje redovnih poslova i zadataka. Planiran je angažman između 90 i 100 policijskih službenika, raspoređenih na 45 tačaka", pojašnjavanju nam iz Uprave policije MUP-a TK.

Pored policijskih službenika koji će shodno spomenutom planu obezbjeđenja biti raspoređeni na određenim lokacijama, u pripravnosti će biti i dodatni broj službenika ukoliko se ukaže potreba za njihovim angažovanjem.

"Prilikom provođenja aktivnosti na obezbjeđenju maratona policijski službenici će biti na raspolaganju učesnicima u saobraćaju i građanima za eventualna pitanja i upute, a u okviru svojih zakonskih nadležnosti. I ovom prilikom, molimo građane za razumijevanje, da poštuju privremenu saobraćajnu signalizaciju te da postupaju u skladu s uputama policijskih službenika i organizatora", naglašavaju iz Uprave policije MUP-a TK.

S druge strane, Klapić navodi da su događaji poput Tuzlanskog maratona izuzetno važni, jer promovišu ne samo sport i fizičku aktivnost, već i zajedništvo, solidarnost i zdrave životne stilove.

"Maraton okuplja ljude različitih starosnih skupina, nacionalnosti i pozadina, stvarajući jedinstven osjećaj zajedništva i podrške. Kroz maraton, šaljemo poruku o važnosti zdravlja i tjelesne aktivnosti, a to može motivirati ljude da promijene svoje navike i vode aktivniji način života. Ujedno, ovi događaji predstavljaju odličnu priliku za promociju našeg grada i lokalne zajednice", smatra Klapić.

Podrška građana je ključna za uspjeh ovakvih događaja, ali ona, nažalost u bh. okvirima nerijetko izostaje.

"Razumijemo da maraton može privremeno otežati svakodnevne aktivnosti poput kretanja kroz grad, ali važno je da svi prepoznaju širu sliku i vrijednosti koje maraton donosi. Umjesto negodovanja zbog zatvaranja saobraćaja, želimo da građani vide ovo kao priliku da se uključe, da podrže trkače i osjete ponos što je Tuzla domaćin jednog ovako značajnog događaja. Kada cijeli grad stane iza ovakve inicijative, energija i atmosfera postaju nezaboravni i inspirativni za sve učesnike", stava je Klapić.

Njegovo mišljenje dijeli i sarajevska trkačica Selma Brčić, koja predstojeće nedjelje stiže u Tuzlu, a kako bi učestvovala na spomenutom sportskom događaju. Iza sebe ima upisane utrke koje su se protezale na dužini od dva kilometra pa do ultramaratona.

"Trening kao trening, sam po sebi nekada zadaje muke. Ali, kada prođete ciljnu liniju i kada vam u sekundi kroz misli prođu svi treninzi, sav uložen trud, uloženo vrijeme, e to je osjećaj koji se ne može opisati. Pogotovo ako se trka održava van granica Bosne i Hercegovine, gdje se zna desiti da komentator izgovara vaše i ime zemlje iz koje dolazite prilikom ulaska u cilj. To se mora doživjeti. To je ono što daje vjetar u leđa za svaku drugu utrku i trening", kaže nam Brčić.

Selma Brčić (Foto: A. K./Klix.ba)
Selma Brčić (Foto: A. K./Klix.ba)

Ističe da se utrke uglavnom održavaju nedjeljom u ranim jutarnim satima, a nažalost i lično se mnogo puta susrela s negativnim komentarima koji se vežu za ovakve događaje.

"Ne obazirem se na iste i ne ulazim u rasprave s tim ljudima. U većini slučajeva, osobe koje komentarišu, ne vide veću sliku cijelog događaja, benefite koje donosi prvo fizička aktivnost za individuu, ali i benefite koje donosi cijeli događaj za grad u kojem se održava utrka", navodi Brčić.

Najveći broj utrka organizira se u Sarajevu, policija se suočava sa izazovima

Najveći broj utrka u toku godine organizira se u Sarajevu, a s izazovima se suočavaju svi: od organizatora, preko učesnika pa sve do pripadnika kantonalne policije. Iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo za Klix.ba kažu da je organizator sportske manifestacije dužan podnijeti nadležnom MUP-u prijavu za održavanje sportske manifestacije.

"Ukoliko aktivnosti te manifestacije se odvijaju na način da je potrebno izmijeniti režim saobraćaja, organizator manifestacija mora se takvim obrazloženim zahtjevom obratiti Ministarstvu saobraćaja, koje izdaje rješenje za privremenu izmjenu režima saobraćaja. U tom rješenju uvijek je navedeno tačno vrijeme i precizno određeni lokacijski parametri u odnosu na izmjenu režima saobraćaja", pojašnjavaju nam iz sarajevske kantonalne policije.

Dodaju da regulisanje saobraćaja, obustavu ili preusmjeravanje ili drugi najpogodniji način, vrše policijski službenici. Nakon isteka utvrđenog vremenskog roka, uspostavlja se redovni režim saobraćaja.

"Sama kompleksnost osiguranja ovisi o brojnim faktorima, primarno o lokacijskom obuhvatu, a potom i o broju učesnika te očekivanog broja posjetilaca – gledalaca. Za svaku sportsku manifestaciju u pokretu, Uprava policije sačini Operativni plan, koji uključuje, ali se ne ograničava na operativno, fizičko, saobraćajno i kontradiverziono osiguranje skupa", dodaju iz Uprave policije MUP-a KS.

Što je događaj veći, pripreme za njega počinju ranije.

"Tako se u slučajevima održavanja velikih sportskih, kulturnih ili drugih manifestacija, sedmicama uoči održavanja same manifestacije održavaju radni sastanci sa organizatorima te sa drugim službama koje su uključene u samu realizaciju manifestacije. Pomno se razmatraju svi aspekti manifestacije te se organizatoru, u skladu sa zakonom, nalažu sigurnosne mjere za koje je organizator odgovoran, a one se između ostalog, odnose na organizaciju redarske službe, angažman medicinskog tima i službe za zaštitu od požara, obavezno određivanje voditelja javnog okupljanja", navode iz Uprave policije MUP-a KS.

U sve to, organizator se obavezuje da po završetku takve aktivnosti, ukloni sve predmete, objekte i znakove postavljene u cilju održavanja manifestacije.

"Također, sukladno zakonu, organizator se obavezuje da o mjerama ograničavanja ili zabrane saobraćaja, javnost obavijesti putem sredstava javnog informisanja najkasnije 48 sati prije održavanja aktivnosti", potcrtavaju iz Uprave policije MUP-a KS.

Pripadnici Uprave policije brinu o svim aspektima javne sigurnosti tokom održavanja javnog skupa. Za devet mjeseci ove godine, na području Kantona Sarajevo održana su 2.353 javna skupa, a u prosjeku njih osam na dan.

"Posjećenost tih skupova kretala se od nekoliko desetaka osoba do 150.000 posjetilaca. Kao i u svim aspektima vršenja poslova iz svoje nadležnosti i u osiguranju sportskih manifestacija - utrka na saobraćajnicama, policijski službenici se suočavaju s različitim izazovima, koje uspješno savladavaju multisektorskim pristupom, kvalitetnom operativnom pripremom, dok odgovornost organizatora manifestacije igra ozbiljnu ulogu i uveliko od kvalitete organizacije događaja, od strane organizatora, ovisi realizacija same manifestacije u sigurnom okruženju", zaključuju iz Uprave policije MUP-a KS.

Neupitno, s izazovima iz različitih aspekata suočavaju se i organizatori utrka u razvijenim evropskim zemljama, ali odnos građana prema promociji zdravih životnih stilova je znatno drugačiji, nego li slika koju dio bh. društva šalje, nedvosmisleno osuđujući ovakve i slične događaje, nekada i izvan granica civilizacijskog ponašanja.