"Zemlja slobode"
21

Francuskoj olimpijki zabranjeno nošenje marame na otvaranju OI u Parizu

H. H.
Sounkamba Sylla (Foto: Twitter)
Sounkamba Sylla (Foto: Twitter)
Sounkamba Sylla, francuska sprinerica i članica štafete 4x400 metara, otkrila je u ponedjeljak na svom Instagram nalogu da neće prisustvovati ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu nakon što joj je zabranjeno nošenje marame.

Muslimanka koja praktikuje i obavlja vjerske dužnosti, željela je da pokrije kosu tokom Olimpijskih igara i na samoj ceremoniji otvaranja, ali je suočena strogim principom sekularizma u francuskom sportu koji propagiraju vlasti.

"Odabrani ste za Olimpijske igre, koje se organizuju u vašoj zemlji, ali ne možete učestvovati na ceremoniji otvaranja, jer nosite maramu na glavi", objavila je poruku na Instagram storyju, a sve to popraćeno klovnovskim emotikonom i ironičnim spominjanjem "zemlju slobode".

Sylla je već napravila sličnu pometnju prošlog juna, tokom Evropskog atletskog prvenstva organizovanog u Rimu, kada je morala da trči sa kapom, a ne maramom, zbog principa neutralnosti i sekularizama koji želi Ministarstvo sporta Francuske.

To podrazumijeva da se francuski sportista ne može takmičiti dok nosi znak ili odjeću koja pokazuje vjersku pripadnost.

Kako prenosi L'Équipe, u toku su razgovori između atletičarke, Francuske atletske federacije i Francuskog nacionalnog olimpijskog sportskog komiteta (Cnosf) u vezi nošenja marame tokom Olimpijskih igara, a čini se da bi kompromisno rješenje moglo biti da umjesto marame nosi kapu na koju je prišivena traka kojom će sakriti kosu.

S druge strane, Olimpijska povelja ni na koji način ne zabranjuje nošenje znakova ili odjeće vjerske prirode, precizirajući samo (član 50.) da "nikakva vrsta demonstracija ili političke, vjerske ili rasne propagande nije dopuštena na mjestu li drugoj lokaciji održavanja Olimpijskih igara.

Tako su, na primjer, tokom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara 2021. u Tokiju, sportiskinje iranske delegacije prodefilovale s maramama na glavi.