Inspiracija za sve
6

Lijepa paraolimpijka pola godine se bavi sportom, a već došla do Pariza: Nesreća je nije uništila

D. P.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Jedna od najinspirativnijih sportskih priča dolazi nam s ovogodišnjih Paraolimpijskih igara u Parizu, a protagonistica je mlada španska atletičarka Fiona Pinar Batalla (21).

Španjolka se nikada ranije nije bavila sportom. Tačnije, voljela je izazove i adrenalin, ali joj je jedna nesreća zauvijek promijenila život.

Prije dvije godine mlada Katalonka je pala na skijanju i tu slomila tibiju i fibulu. Nije bila ni svjesna horora koji je čeka. Preživjela je tri operacije kako bi joj spasili nogu, ali nisu uspjeli. U međuvremenu je bila u indukovanoj komi, a četvrti put kad su je stavili pod nož, amputirali su joj nogu ispod koljena.

"Kada sam se probudila, plakala sam 10 minuta, a onda mi je sinula ideja o odlasku na Paraolimpijske igre. Nikada nisam žalila zbog toga i gubila vrijeme, već sam odlučila baviti se sportom", rekla je Pinar, koja je u bolnici provela 41 dan.

Odlučila je baviti se paraatletikom, jer je oduvijek atletika privlačila, ali u svom malom mjestu Ripolu nije imala atletsku stazu.

Mlada Španjolka paraatletikom se počela baviti prije samo pola godine, a već je dospjela do Paraolimpijskih igara u Parizu. Tačnije, u sprinterskim disciplinama debitovala je 4. marta na takmičenju u L'Hospitaletu.

Samo šest mjeseci kasnije, 3. septembra, nastupit će na svojim prvim Paraolimpijskim igrama u disciplini 100 metara, a dva dana kasnije očekuje je nastup i na 200 metara.

"Imam leptiriće u stomaku i kosa mi se diže po cijeli dan otkako sam stigla u Pariz. Sada ne bih svoj život mijenjala ni za šta. Ne mogu da zamislim život bez Igara", rekla je Fiona za Marcu i najavila velike stvari za četiri godine:

"Cilj mi je da se ispraksiram za Los Angeles, gdje me neće zadovoljiti ništa osim zlata. Sada ću u Parizu dati sve od sebe", zaključuje mlada atletičarka.

Njena poruka za sve mlade je da se spas iz teških trenutaka nalazi u sportu.

"Sport mi je spasio život, bio je moj lijek. Nisam išla psiholozima ni psihijatrima, sport mi je dao život koji mi je nesreća oduzela", zaključuje Fiona Pinar.