Surovost pravila
146

Slijepoj olimpijki oduzeta medalja, diskvalifikovana je pred ciljem zbog pomoći vodiču

N. K.
Trenutak kada je Elena ispustila konopac (Foto: Screenshot)
Trenutak kada je Elena ispustila konopac (Foto: Screenshot)
Španska maratonka Elena Congost bila je nadomak osvajanja bronzane medalje na Paraolimpijskim igrama u Parizu, ali je na svojoj koži osjetila kako izgleda surovo praćenje pravila na takmičenjima bez obzira na kontekst.

Naime, Elena je nastupala u kategoriji T12, koja inače podrazumijeva osobe koje su slabovide i razaznaju objekte u pokretu na jedan metar udaljenosti.

Španjolka je ciljnu liniju prešla kao treća, ali je diskvalifikovana zbog situacije koja se dogodila na samo dva metara ispred.

Elena je u jednom trenutku ispustila konopac koji je povezivao nju i vodiča koji joj je pomogao da završi trku, a sve zbog toga što je njemu pozlilo i malo je nedostajalo da se sruši na zemlju.

Međutim, pravila su u ovom slučaju bila surova pa plemenit potez u ovoj situaciji nije bio nagrađen.

Inače, Eleni je ovo bilo peto učešće na paraolimpijskim igrama, a prvo nakon osam godina i Rija gdje je osvojila zlato u paramaratonskoj utrci.

Vlasnica je i srebra u utrci na 1.500 metara iz Londona 2012. godine, a sada se vratila iz penzije budući da je napravila pauzu u karijeri od 2016. te je od tada dobila četvoro djece.