Podržava Rusiju
213

Dvostrukom olimpijskom prvaku zabranjeno učešće na OI u Parizu zbog kluba za koji nastupa

H. H.
Vladimir Putin i Abdulrašid Sadulaev (Foto: EPA-EFE)
Vladimir Putin i Abdulrašid Sadulaev (Foto: EPA-EFE)
Dvostruki olimpijski šampion u hrvanju Abdulrašid Sadulaev iz Rusije neće moći da učestvuje u predstojećim kvalifikacijama za Ljetne olimpijske igre u Parizu.

Razlog je njegova podrška ruskoj agresiji na Ukrajinu i njegove veze sa moskovskim klubom Dinamo, za koji se navodi da je blizak ruskoj sigurnosno-obavještajnoj službi, prenosi njemačka novinska agencija dpa.

Svjetska hrvačka federacija (UWW), sa sjedištem u Corsier-sur-Veveyju u Švicarskoj, objavila je da je donijela odluku komiteta koji utvrđuje da li Rusi i Bjelorusi mogu nastupiti na kvalifikacionim turnirima za Ljetne olimpijske igre u Parizu prema kriterijima koje je odredio Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

"Proglasili smo Sadulaeva nepodobnim za nastup u kvalifikacijama nakon što je komisija pronašla nove informacije o njegovoj podršci ukrajinsko-ruskom ratu i činjenici da je još uvijek službeni član kluba Dinama", objavila je međunarodna federacija.

Sadulaev je osvojio titulu olimpijskog šampiona u slobodnom hrvanju 2016. i 2021. godine, a također je četvorostruki šampion svijeta.

Podsjetimo, Rusi i Bjelorusi mogu da se takmiče u Parizu samo u pojedinačnim sportovima kao neutralni sportisti bez nacionalnih simbola i obilježja. Istovremeno, ne smiju izražavati stavove u prilog ratu i ne smiju se povezivati ​​sa vojnim ili drugim sigurnosnim vlastima u Rusiji.

Sadulaev je na posljednjim Olimpijskim igrama u Tokiju osvojio titulu u kategoriji do 97 kg. U finalu je savladao Amerikanca Kyla Snyderja šampiona u ovoj kategoriji iz Rija. Sadulaev se smatra najdominantnijim hrvačem slobodnim stilom na svijetu.