Lin Yu‑Ting
150

I druga "XY bokserka" pobjedom počela nastup na Olimpijskim igrama

E. B.
Danas je nastup na Olimpijskim igrama u Parizu počela i druga "XY bokserka" oko koje se podiglo mnogo prašine prije početka olimpijskog turnira.

Tajvanka Lin Yu‑Ting je kao prva nositeljka turnira u kategoriji do 57 kilograma bila slobodna u prvom kolu, a u drugom se sastala s Uzbekistankom Sitorom Turdibekovom.

Uzbekistanka je izdržala svih pet rundi, no na kraju je poražena na bodove ubjedljivim rezultatom 5-0. Četiri sudije su bodovale borbu 30-27, a jedan 29-28.

Podsjetimo, Lin je zajedno s Alžirkom Imane Khelif došla u centar svjetske javnosti kada ih je Međunarodna bokserska federacija (IBA) izbacila sa Svjetskog prvenstva 2023. i zabranila im učešće na Olimpijskim igrama, no one su se pojavile u Parizu jer je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) raskinuo saradnju sa IBA-om i dozvolio im nastup na najvećoj svjetskoj sportskoj smotri.

IBA je suspendovala Lin i Khelif jer je ustanovljeno da pate od hiperandrogenizma, te da zbog toga imaju XY hromozome, što znači da nije fer da se bore u ženskoj kategoriji.

Lin će se u četvrtfinalu sastati sa bugarskom bokserkom Svetlanom Stanevom, osmom nositeljkom turnira.