Osigurala medalju
4.5k

Imane Khelif odgovorila na optužbe da je muškarac: Učinili ste mi nepravdu, ali Allah je uz mene

H. H.
Imane Khelif (Foto: Screenshot)
Imane Khelif (Foto: Screenshot)
Alžirska bokserka Imane Khelif plasirala se u polufinale Olimpijskih igara i tako osigurala prvu medalju za svoju zemlju u Parizu, a nakon trijumfa kritikovala je Međunarodnu boksersku federaciju (IBA).

Khelif je biološki žena i nije trans osoba, ali je utvrđeno da ima viška muških hormona, zbog čega se pojavila sumnja da je muškarac.

Međunarodni olimpijski komitet je dozvolio Khelif da se takmiči u ženskoj konkurenciji iako joj je ranije Svjetska bokserska organizacija (IBA) prošle godine zabranila nastup na Svjetskom prvenstvu.

[TWITTER]1819772240327508067[/TWITTER]

"Boksujem godinama pod okriljem Međunarodne bokserske federacije koja je prema meni počinila nepravdu. Ali, Allah je uz mene. Allahu Ekber!", poručila je Alžirka nakon borbe.

Khelif je jednoglasnom sudijskom odlukom savladala Mađaricu Annu Lucu Hamori, a na kraju meča nije mogla skriti emocije i zaplakala je nakon svega što joj se desilo prethodnih dana.

Alžirka je pobjedom protiv Hamori osigurala medalju, pošto se u boksu odličja dodijeljuju svima koji uđu u polufinale, a borbu za finale imat će u utorak.