Rasprave o spolu
44

Predsjednik MOK-a: Nema sumnje da su bokserke Imane Khelif i Lin Yu-ting žene

N. K.
Thomas Bach (Foto: EPA-EFE)
Thomas Bach (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomas Bach danas je izjavio da su Alžirka Imane Khelif i Tajvanka Lin Yu-ting žene koje imaju svako pravo takmičiti se na Olimpijskim igrama unatoč raspravama o spolu koje su zasjenile njihova takmičenja.
Njima je dopušteno takmičenje u Parizu iako su diskvalifikovane na Svjetskom prvenstvu 2023. godine nakon što nisu ispunili pravila podobnosti Međunarodne bokserske asocijacije.

Ta pravila sprječavaju sportiste s muškim XY kromosomom da se takmiče na ženskim takmičenjima, ali je MOK oduzeo IBA-u status upravnog tijela boksa zbog upitnog upravljanja.

"Govorimo o ženskom boksu. Imamo dvije bokserke koje su rođene kao žene, odgajane kao žene, koje imaju pasoše kao žene i koje su se godinama takmičile kao žene i ovo je jasna definicija žene. Nikada nije bilo sumnje da su žene", rekao je Bach na konferencija za novinare.

MOK je istakao da je odluka IBA-e da ih diskvalifikuje prošle godine bila proizvoljna i glavni uzrok bijesa koji je preplavio društvene medije te povukao kritike i nekih poznatih osoba.

Podsjetimo, u meču osmine finala poluteške kategorije u četvrtak Italijanka Angela Carini je predala meč Khelifi nakon 46 sekundi i nakon što je primila dva jaka udarca.

IBA je jučer obećala poraženoj sportistkinji isplatiti 50.000 dolara novčane nagrade, a Bach je na to dodao da je stav IBA-e dio kampanje klevete.