Mijenja Brunu Famina
23

Alpine predstavio Olivera Oakesa kao novog direktora tima

D. B.
Nakon što je najavljeno da napušta funkciju direktora tima u Alpineu, Brunu Famina je zamijenio Oliver Oakes.

Famin je tokom trkačkog vikenda u Belgiji prošle sedmice saopćio da odlazi sa svoje pozicije krajem augusta kako bi se fokusirao na druge aktivnosti povezane s autosportom u Renault Grupu, a sada je zvanično saopćeno da će ga zamijeniti Oakes.

Riječ je o nekadašnjem vozaču koji je nekada bio član Red Bullovog programa za mlade vozače. Nakon što se takmičio u kartingu i jednosjedima 2000-tih, Oakes se počeo baviti menadžmentom te je osnovao tim Hitech Grand Prix, učesnika šampionata Formule 2 i Formule 3.

Oakes će posao na novoj funkciji obavljati nakon završetka ljetne pauze u Formuli 1, a direktno će izvještavati direktora Renault Grupe Lucu de Mea. Novi direktor Alpine ima 36 godina te je tako postao drugi najmlađi direktor tima u historiji Formule 1.

"Veoma sam zahvalan Luci de Meu i Flaviju Briatoreu na prilici da vodim BMW Alpine F1 Team ka tome da ponovo postane konkurentan. U timu su talentovani ljudi, imamo sjajne resurse i uvjeren sam da možemo ostvariti veliki uspjeh zajedno do kraja sezone, ali i na duže staze. Radujem se završetku ljetne pauze", izjavio je Oakes.