Umjesto Estebana Ocona
35

Jack Doohan će sljedeće godine voziti za Alpine

D. B.
Iz Alpinea je saopćeno da će aktuelni rezervni vozač Jack Doohan naredne sezone voziti za ovaj francuski tim u Formuli 1, što znači da će zamijeniti odlazećeg Estebana Ocona i postati timski kolega Pierreu Gaslyju.

Doohan je 21-godišnji Australac, koji je dio Alpineove akademije od 2022. godine. U tim je stigao nakon što se razvijao kao Red Bullov junior.

Riječ je o sinu nekadašnjeg motociklističkog prvaka Micka, koji je bio treći prošle godine u Formuli 2 te je ostvario tri pobjede na utrkama. Osim toga, 2021. godine je bio viceprvak u Formuli 3.

Doohan se povezivao s promocijom u Alpineu tokom ove godine, posebno nakon što je saopćeno da Ocon napušta tim i prelazi u Haas.

U proteklih nekoliko godina je skupljao iskustvo u F1 bolidu učešćem u privatnim testovima, a također je vozio na ukupno šest slobodnih treninga 2022, 2023. i ove godine.

"Veoma sam sretan zbog promocije u timu za 2025. godinu. Zahvalan sam na povjerenju koje mi je ukazao menadžment. Ispred mene je mnogo rada kako bih se pripremio, dat ću sve od sebe da steknem što više znanja. Čast mi je što sam prvi vozač Alpineove akademije koji će dobiti mjesto u timu, zahvalan sam svima koji su me podržavali na putu da ostvarim ovo. Uzbuđen sam, moja porodica je ponosna i radujem se svemu što dolazi", izjavio je Doohan.

On će nastaviti obavljati ulogu rezervnog vozača do kraja sezone te će učestvovati u testovima u kojim će se koristiti bolid A522 sa specifikacijama iz 2022. godine. Također, tokom određenih vikenda će odrađivati posao u simulatoru.