Nakon niza kontroverzi
12

Michael Masi bi mogao otići s funkcije direktora utrka Formule 1

D. B.
Michael Masi
Michael Masi
Izvještaji evropskih medija govore da bi FIA mogla smijeniti Michaela Masija s funkcije direktora utrka Formule 1 nakon brojnih kontroverzi u protekloj sezoni, posebno na posljednjoj koja je vožena u Abu Dhabiju.

Mediji pišu da je Masi izgubio podršku mnogih vozača i timova te da bi zbog toga uskoro mogao izgubiti svoj posao. On je na funkciji direktora utrka Formule 1 od smrti prethodnog direktora Charlieja Whitinga 2019. godine.

Šef McLarena Zach Brown se ne slaže da su Masijeve odluke u finišu utrke, koje su kulminirale u posljednjem krugu u kojem je Max Verstappen osigurao titulu svjetskog prvaka, dokaz korupcije u sportu.

"Kad prođe još vremena i nova sezona počne, rane će biti zaliječene. No, FIA mora staviti sve na sto. Šta se dogodilo, zašto se dogodilo na takav način, šta je bilo dobro, a šta loše? Mi moramo dokazati da su poduzeti koraci kako se nešto slično ne bi dogodilo u budućnosti", izjavio je Brown.

Neki vjeruju da je Masi već dobio otkaz, no bivši vozač Formule 1 Martin Brundle smatra da je postao "žrtveno janje".

S druge strane, bivši prvak iz 1997. godine, Jacques Villeneuve, ne vjeruje da će Masi izgubiti posao.

"Ne možemo zaboraviti pritisak pod kojim je bio, posebno u posljednjih pet utrka sezone kada su šefovi timova 'vrištali' na njegove uši. Nisam među onima koji smatraju da je Masi sve uradio pogrešno. U Abu Dhabiju je s pravom dao dozvolu za nastavak utrke, ali bih ja dozvolio bolidima koji su zaostajali za cijeli krug da prođu ispred jedan krug ranije. Trebaju nam preciznija pravila, a možda je došlo vrijeme za stalne sudije na utrkama. Alternativa je potpuna sloboda, a kao što je to običaj u Americi, šake bi 'letjele' nakon incidenta", zaključio je Villeneuve.