Pripreme za Formulu 1
101

Safety car izletio sa staze u Monzi i završio u zaštitnoj ogradi

D. B.
Trkački vikend Formule 1 u legendarnoj Monzi u Italiji počinje slobodnim treninzima u petak, no tokom testiranja staze je došlo do incidenta.

Safety car, kojim je upravljao dobro poznati vozač Bernd Maylander, izletio je sa staze i udario u zaštitnu ogradu. Nezgoda se dogodila danas tokom testiranja staze, u kojem obično učestvuju sigurnosni i medicinski automobil kako bi se provjerila ispravnost sistema za mjerenja vremena.

Međutim, stvari su očigledno pošle po zlu u brzom krugu, jer je Maylander u legendarnom zavoju Parabolica, koji je ujedno i posljednji na stazi Monza, izletio preko šljunčane površine i bočno udario u zaštitnu ogradu. Da li je uzrok greška vozača ili problem s automobilom, zasad nije poznato.

Maylander i njegov suvozač su prošli bez povreda, a po njih je došao medicinski automobil, kojim su prevezeni do boksa. Testiranje staze je upravo obavio medicinski automobill Aston Martin DBX707.

Maylander je vozač safety cara od 2000. godine, a ove godine dužnost obavlja vozeći Aston Martin Vantage F1 Edition. Riječ je o automobilu s modificiranom karoserijom, koji pokreće AMG-ov 4,0-litarski V8 motor, a čija je snaga povećana na 665 KS.