U ogromnoj cijevi
26

George Ntavoutian izveo rekordni loop na BMX-u

D. B.
Grčki BMX vozač George Ntavoutian ispisao je historiju u svojoj zemlji nakon što je kompletirao puni vertikalni biciklistički loop u cijevi visokoj 7,5 metara.

George je rođen u Kalamati, u početku je bio skater, no kasnije je prešao na BMX i na neki način počeo slijediti put svog oca, koji je bio jedan od najboljih u MTB i cestovnom biciklizmu. Njegova dosadašnja dostignuća u BMX Street, Dirt i Parku uključuju prvo mjesto na ActionHallen Shutdown Jamu u Geteborgu 2018. godine, kao i Best Trick Award nagradu osvojenu na Vans The Circleu u Atini 2021. godine.

Za ovaj historijski globalni projekt Ntavoutian i njegov tim su pronašli ogromnu cijev izvan grada Trikale blizu rijeke Portaikos, gdje je svoj smjeli duh oslobodio u lijepoj prirodi.

"Želio sam napraviti nešto što će ispisati historiju. Nije bilo šanse da bar ne pokušam. Zaista sam želio postati prvi koji će uspjeti", izjavio je 25-godišnji Grk.

Prvog jutra njegovog pokušaja niko nije znao šta se može očekivati, produkcijski tim je postavio rampu koja mu je trebala pomoći u njegovom podvigu, ali je ipak bila nedovoljna za brzinu bicikla. Pokušaj je rezultirao strmim "polijetanjem", padom na zračni jastuk i povredom zgloba ruke.

"Prilično me je boljelo, nisam imao velika očekivanja jer sam čak jedva i hodao, no nije bilo šanse da dozvolim da se na tome sve završi", rekao je George.

Potom se vratio drugog dana, a njegov tim je napravio još veću rampu kako bi mu osigurao bolje šanse za uspjeh.

George je popio Red Bull, ponovo snažno okretao pedale te je zahvaljujući svom nevjerovatnom talentu i velikoj preciznosti, prkoseći gravitaciji, kompletirao Full Loop i ušao u historiju.

"Znao sam da ću uspjeti, bio sam siguran u to i nisam se plašio. Moj um i tijelo su bili jedno. Već sam vidio svoj uspjeh", kazao je oduševljeni Ntavoutian.