Nekadašnje sjedište kluba
0

Goraždanski kajakaši nakon 30 godina čekanja dobili prostorije na obali Drine

E. A.
Montažne kućice koje će poslužiti kao privremeni smještaj kajakašima goraždanskog kluba "Buk" postavljene su na obali Drine, na mjestu gdje je nekada bilo sjedište kluba.

Konačno se i to dogodilo nakon tri decenije ukazivanja na činjenicu da jedan od najuspješnijih gradskih klubova ima problem sa smještajem.

"Nastavljamo tamo gdje je sve i počelo i nakon trideset godina "Buk" će imati svoje prostorije. Svi u klubu su angažovani na pripremi novih prostorija, montiramo objekte čime ćemo konačno riješiti ovaj dugogodišnji problem. Da bi omasovili ovaj sport i stvorili što bolje uslove za veće projekte i doprinijeli i afirmaciji turizma moramo imati svoje prostorije, kancelariju, magacinski prostor", ističe Sanin Herenda, potpredsjednik KK "Buk".

Napomenuo je da se projekat realizuje kroz dvije faze, postavljanje montažnih objekata i enterijerskog uređenja.

"Plan nam je uraditi jedan lijep objekat ovdje na obalama Drine i na tome se radi uporedo, a također i na ovim montažnim objektima će se uraditi i fasada kako i dolikuje centru grada. Neophodno je bilo krenuti sa privremenim kako bi u perspektivi mogli doći do trajnog rješenja i davno je bilo vrijeme da se to uradi", kaže Herenda.

Klub inače postiže postiže sjajne rezultate na i međunarodnim takmičenjima, a osim toga dio je sistema zaštite i spašavanja gradske i kantonalne civilne zaštite.

Kajakaški klub u Goraždu postojao je i prije Drugog svjetskog rata, a ponovo je osnovan 1947. godine. Njegov intenzivni rad počinje izgradnjom objekta za kajakaše. Na prostorima bivše Jugoslavije kajakaški klub "BUK" zauzimao je značajno mjesto, a njegovi članovi nosioci su brojnih medalja.