Izvlačili ga pet sati
46

Guardiola se prisjetio bivšeg igrača Reala koji je poginuo dok je fotografisao vodopad: "To je bilo strašno"

H. H.
Pep Guardiola i  Peter Dubovsky (Foto: Marca / montaža)
Pep Guardiola i Peter Dubovsky (Foto: Marca / montaža)
U najavi utakmice Lige prvaka između Slovana iz Bratislave i Manchester Cityja u Slovačkoj, Pep Guardiola se prisjetio Petera Dubovskog, slovačkog nogometaša koji je tragično preminuo u 28. godini.

Dubovský je 23. juna 2000. bio na odmoru na Tajlandu sa svojom vjerenicom. Dok je fotografisao vodopad, pao je s visine i kasnije podlegao povredama glave.

"Sjećam se da je postojao jedan nevjerovatan nogometaš koji je poginuo u nesreći, Peter Dubovsky. Razgovarao sam o tome sa Huanmom Lillom, jer je on bio njegov igrač. Skoro je zaplakao sjećajući ga se, jer je bio šarmantna osoba i tužan zbog njegove nesreća... Bilo je to nešto strašno", prisjetio se Guardiola na konferenciji za novinare upitan šta zna o slovačkom nogometu.

Lillo, koji je Guardiolin pomoćni trener u Cityju, trenirao je Dubovskog u Oviedu u sezoni 96/97.

U medicinskom nalazu je dijagnosticirano da Dubovsky nije imao samo krvarenje u mozgu već i slomljenu karlicu i nekoliko rebara.

Sati koji su protekli između nesreće i dolaska pomoći, onemogućili su njegovo spašavanje. Helikopter nije mogao da sleti jer je bilo mnogo drveća, a ni hitna pomoć nije mogla da stigne, te je izbavljen nakon pet sati, ali ubrzo je u bolnici potvrđena njegova smrt.

Peter Dubovsky rođen je 7. maja 1972. godine u Bratislavi. Prve korake u svijetu nogometa napravio je u FK Vinohrady Bratislava, dok 1989. nije napravio iskorak u profesionalni nogomet sa Slovanom iz Bratislave.

Za reprezentaciju je debitovao kada je imao samo 19 godina, privukavši pažnju Real Madrida koji ga je potpisao 1993. godine kada je imao 21 godinu.

U Realu se nije naigrao, pogotovo jer se u tom periodu pojavio i Raul. Godine 1995. potpisao je za Real Oviedo, tim u kojem je doživio svoje najbolje trenutke kao nogometaš i u kojem je postao veliki idol navijača.

Igrao je i za reprezentaciju Čehoslovačke za koju je na 14 utakmica postigao šest golova, a nakon osamostaljenja u dresu Slovačke nastupio je u 33 navrata i postigao je 12 golova.