Visok 2,08
0

Barcina senzacija navodno nema 12 godina, pojavio se dokument gdje je znatno stariji

E. K.
Mohamed Dabone u dresu Barcelone (Foto: Twitter)
Mohamed Dabone u dresu Barcelone (Foto: Twitter)
Barcelonina senzacija Mohamed Dabone navodno ima više godina nego što se trenutno predstavlja budući da se njegovo ime pojavljuje u 3x3 reprezentaciji Toga gdje piše da ima 16 godina.
U njegovom pasošu i u registraciji u tamošnjem savezu stoji datum rođenja 21. oktobar 2011. godine, ali se u Savezu Toga pojavljuje sa 16 godina.

Ovaj 12-godišnjak visok 2,08 ima impozantan stas čime se ne bi posramili ni stariji igrači od njega koji nastupaju u Endesa ligi.

Njegova superiornost u nižim kategorijama mu omogućava da bude nadmoćan u odnosu na svoje rivale što je pokazao i na duelu protiv Real Madrida u finalu U16 turnira Villa de la Orotava gdje je postigao 31 poen uz 19 skokova te četiri blokade i indeks korisnosti 45.

Centar je rođen u Burkini Faso, ali je u Španiju stigao s pasošem Toga koji graniči s ovom afričkom državom, a datum rođenja koji se na njemu pojavljuje je 21. oktobar 2011. godine što znači da će za nekoliko dana napuniti 13 godina.

U podacima koji se pojavljuju na web sajtu španskog saveza je naveden isti datum međutim njegovo ime se pojavljuje u 3x3 reprezentaciji Toga gdje piše da ima 16 godina.

Navodna registracija Dabonea u 3x3 reprezentaciji Toga (Foto: Screenshot)
Navodna registracija Dabonea u 3x3 reprezentaciji Toga (Foto: Screenshot)

Osim slova "n" u njegovom srednjem imenu Samsoundine, sve ostalo je isto, a na stranici Toga se mogla vidjeti i njegova fotografija koja je sada nestala.

Ova objava, iako nije još potvrđena, podstiče nepoznanice o njegovim pravim godinama, no bez obzira na sve njegove preformanse su vrhunske bilo da ima 13 ili 16 godina iako je to upečatljiva razlika pogotovo u ovim starosnim kategorijama.

Njegove odlične partije nisu prošle nezapaženo ni od španskog Saveza koji ga je želio dovesti u svoj nacionalni tim na što ima pravo budući da je igrao i živio u Španiji u ranoj mladosti pa bi mogao biti nacionalizovan prije nego što napuni 16 godina što znači da neće zauzeti mjesto naturalizovanog igrača u reprezentaciji.

Loša stvar je što ne bi mogao debitovati na međunarodnoj sceni sve do svoje 23 godine.

Njegov slučaj bi bio sličan onome igrača Reala Eli Johna Ndiayea koji je naturalizovan u junu 2020. godine, tri dana prije svog 16. rođendana, a za reprezentaciju neće moći igrati do 21 godine.

Tako da čudo koje zadivljuje svjetsku košarku i čije su godine pod znakom pitanja mogao bi igrati za Španiju tek za deset godina što je cijela vječnost u sportu, a posebno u košarci kada su u pitanju mladi ljudi čije se karijere mogu mijenjati.