Kongoanac je junak
259

Bosna poslije drame u Skenderiji savladala Sutjesku za prvi trijumf u ABA 2 ligi

N. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Košarkaši Bosne Visit Sarajevo savladali su večeras u Skenderiji ekipu Sutjeske iz Nikšića rezultatom 78:74, a bio je to meč 2. kola ABA 2 lige.

Studenti su tako stigli do prve ovosezonske pobjede, nakon što su u prvom kolu upisali gostujući poraz od novosadske Vojvodine, a večeras je junak pobjede Kongoanac Christian Lutete, koji je deset sekundi prije kraja pogodio ključnu trojku s osam metara.

Za ovu utakmicu se Bosna vratila u veliku dvoranu dvorane "Mirza Delibašić", na čijim je tribinama večeras bilo 1.000 navijača.

Nešto bolje je u utakmicu ušao crnogorski sastav te je Sutjeska vodila u prvih šest minuta susreta, a onda u prednosti prelazi Bosna, koja na krilima Dimitriusa Underwooda stiže do +8 (26:18).

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

S dobrom igrom Studenti nastavljaju i u drugoj četvrtini, koja je otvorena trojkom Asima Gutića, a poenima Kongoanca Lutetea bh. tim stiže i do dvocifrene prednosti od 32:21.

Kontrolisala je ekipa trenera Zorana Kašćelana utakmicu u narednim minutama, pa je na odmor između dva poluvremena otišla sa sigurnom prednošću od 45:33.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Na startu drugog poluvremena Bosna upada u krizu jer više od tri minute nije mogla da pogodi ništa, pa trener Kašćelan time-outom pokušava razdrmati ekipu.

Krizu Bosne prekida pogodak za tri poena Jarroda Westa, ali od tada je Sutjeska držala priključak pa na dvije minute prije kraja treće četvrtine dolazi na samo četiri poena zaostatka (55:51).

Uslijedila je serija 4-0 koju sam pravi West i vraća Bosnu na sigurniju prednost, koja je sedam minuta prije kraja meča ponovo bila dvocifrena nakon pogodaka Petra Kovačevića s linije slobodnih bacanja (65:55).

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Ipak, Sutjeska je uspjela uzvratiti i realizovati svoja naredna dva napada te smanjiti na 65:60 nakon trojke Stefana Mitrovića. Istom mjerom je na drugoj strani ubrzo uzvratio Lutete i doveo Bosnu u vodstvo 70:62, ali jako loša odbrana Bosne u tim trenucima omogućavala je Sutjesci da održava priključak.

Ušlo se tako u dramatičnu završnicu utakmice, a veoma važan koš postiže Adin Vrabac na minut prije kraja, kada donosi Bosni vodstvo 75:71.

Uslijedila je trojka Webstera na drugoj strani za 75:74, ali uzvraća na drugoj strani Lutete, koji pogađa trojku sa osam metara, kojom je i prelomio ovu utakmicu. Završilo je 78:74 u korist Studenata.

Underwood je sa 16 poena na kraju bio najefikasniji u redovima Bosne, a tom učinku je dodao i 7 skokova i 4 asistencije, dok je Lutete meč okončao sa 15 poena i 3 skoka.

Kod Sutjeske se sa 16 koševa istakao Milić Starovlah.

Naredni meč u ABA 2 ligi Studente čeka u Skoplju 23. oktobra, kada će gostovati Rabotničkom u 3. kolu aktuelne sezone.

Rezultat:

Bosna Visit Sarajevo - Sutjeska 78:74 (26:18, 19:15, 16:19, 17:22)

Tabela: