Košarka
374

Delije pjevale Obradoviću "Željko, Turčine", on odgovorio "Lako je biti Srbin u grupi"

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Jedan od najboljih trenera u historiji evropske košarke Željko Obradović bio je razočaran uvredama koje je čuo sa tribina dvorane "Aleksandar Nikolić" tokom poraza njegovog Fenerbahcea od Crvene zvezde u 17. kolu Eurolige.

Crvena zvezda je slavila u finišu meča rezultatom 75:73, a Obradović je na konferenciji za medije na pitanje novinara kako je zadovoljan atmosferom tokom meča bez ustručavanja poručio da je izuzetno razočaran i da je "veći Srbin od onih navijača koji su mu skandirali 'Željko, Turčine...".

"Vi pratite, ne znam koliko godina dolazim igrati ovdje protiv Crvene zvezde i nijednom nijedan ružan gest nisam napravio. To što su meni cijelu utakmicu skandirali: 'Željko, Turčine, p**** nam k****' i tako dalje, to je vjerovatno vaš posao da zabilježite, a ja sam veći Srbin od svih njih zajedno. Ali, ima jedna stvar koja mene najviše boli, a to je što gospoda iz Crvene zvezde nije reagirala na to. To su bili moji drugari. Mislio sam da su mi drugari, ali od večeras nismo drugari. Jer, da je došao neko u moju salu vrijeđati protivničkog igrača ili trenera, ja bih ustao i probao bih da ih zaustavim. A ovo je bilo horsko pjevanje što znači da je pripremljeno. I još jednom, mnogo sam veći Srbin od svih njih zajedno. Lako je ovdje biti Srbin, svi zajedno, grupa, hajmo... Budite Srbi tamo gdje sam ja bio Srbin", poručio je Obradović.

Obradović je od 1991. godine do 1993. godine vodio Partizan s kojim je osvojio Euroligu, a kasnije je vodio i reprezentaciju Jugoslavije u dva navrata (1996. - 2000. i 2004. - 2005.) s kojom je 1997. godine osvojio Eurobasket, a 1998. godine Svjetsko prvenstvo. Kao selektor Jugoslavije osvojio je i srebro na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine. Ipak, navijači Crvene zvezde, ili određena grupa navijača, su zaboravili uspjehe koje je ostavio Obradović kao selektor njihove zemlje.

Iz Zvezde su danas izdali saopćenje u kojem navode da su pregledali snimak utakmice, ali da nisu pronašli taj sporni trenutak o kojem Obradović priča.

"Klub je pažljivo pregledao snimak utakmice, i nije nigdje našao ni jednu situaciju u kojoj se vrijeđa trener istanbulskog kluba, a posebno na način kako je to na konferenciji za štampu saopćeno", navodi se u saopćenju koje je potpisao predsjednik kluba Nebojša Čović.

On dodaje da se utakmice ne bi trebala pamtiti po "navodnim 'orkestriranim' uvredama".

"KK Crvena zvezda mts je isuviše veliki klub, a gospodin Željko Obradović, isuviše veliki trener, najveći u Evropi, da bi utakmica koja je odigrana u četvrtak uvečer u Beogradu, ostala upamćena i bila u sjenci izjava o navodnim 'orkestriranim' uvredama sa tribina, na račun našeg trofejnog trenera. Ukoliko nam i pored svega neko iz medija pusti snimak uvredljivog skandiranja prema Željku Obradoviću unaprijed izražavam žaljenje zbog toga. Bilo je uvredljivog skandiranja prema našem reprezentativcu Bogdanu Bogdanoviću, što ne podržavam, i smatram ružnim segmentom našeg sporta, i ujedno se zahvaljujem Bogdanu na korektnosti i razumijevanju koje je iskazao u svojoj izjavi nakon utakmice", stoji u saopćenju.

Čović je naveo i da su se on i Obradović nakon utakmice čuli i "u potpunosti razjasnili situaciju".