Nastavljena dominacija
13

“Dream Team” ostao na vrhu: Curry i ekipa pobijedili Francuze za peto zlato Amerike u nizu

N. K.
(Foto: EPA-EFE)
Košarkaši Sjedinjenih Američkih Država osvojili su zlato na Olimpijskim igrama u Parizu nakon što su večeras u finalu pobijedili selekciju Francuske rezultatom 98:87.

Amerika je tako odbranili zlato osvojeno u Tokiju, ali došla i do pete uzastopne titule na olimpijskim igrama.

Susret je počeo dosta ujednačeno i igralo se koš za košem, a Amerikanci su tek pred kraj prve četvrtine uspjeli izdominirati pa je rezultat nakon te dionice bio 20:15.

Francuzi se potom vraćaju u igru pokazujući da Amerikancima večeras neće biti lako, a onda se igralo ujednačeno do odlaska na odmor na koji su LeBron James i društvo otišli s vodstvom 49:41.

Imali su Amerikanci sredinom treće četvrtine i plus 13, ali onda Francuzi pokazuju zašto su se našli u finalu. Napravili su odličnu seriju i uoči posljednje četvrtine smanjili zaostatak na samo šest poena razlike.

Ipak, Amerika je do kraja pokazala kvalitet i na kraju zasluženo osvojila novo zlato. Tome najviše mogu zahvaliti fenomenalnom Curryju koji je postigao nekoliko fenomenalnih poena koji su prelomili utakmicu.

Najbolji u redovima Amerike bio je Stephen Curry s 24 poena, dok je LeBron James ubacio 14, ali imao i 10 asistencija. Kod Francuza su se istakla dva košarkaša koja su gotovo sve odradila. Victor Wembanyama je postigao 26 poena, dok je Guerschon Yabusele ubacio 20.