Bravo!
14

Jonquel Jones odvela New York do titule prvakinja WNBA lige, bh. zvijezda proglašena za MVP finala

E. B.
Nekadašnja košarkaška reprezentativka Bosne i Hercegovine Jonquel Jones je odvela svoj New York Liberty do titule prvakinja WNBA lige.

Jones je finalnu seriju protiv Minnesota Lynxa odigrala na izuzetno visokom nivou, te je kroz pet odigranih utakmica prosječno postizala 17,8 poena uz 7,6 skokova i sasvim zasluženo je proglašena za najkorisniju igračicu finala (Finals MVP).

Tridesetogodišnjakinja, koja je reprezentaciju Bosne i Hercegovine vodila do najvećeg uspjeha, petog mjesta na Eurobasketu 2021. godine, je na taj način kompletirala sve tri najvažnije titule u WNBA ligi.

Osim titule prvakinje i MVP finala ove, Jones je 2021. godine bila i MVP WNBA lige.

No, velika kontroverza vezana je za New Yorkovu titulu. Naime, do nje su Jones i društvo došle pobjedom 3-2 u finalnoj seriji, a u odlučujućem susretu su do trijumfa došle nakon produžetka rezultatom 67:62.

No, produžetka ne bi bilo da nije bilo katastrofalne sudijske odluke u korist New Yorka.

Do kraja susreta je ostalo šest sekundi i New York je imao napad za izjednačenje ili pobjedu.

Loptu je primila Breanna Stewart i krenula ka košu, no iako je napravila očigledne korake, sudije ih nisu svirale, a u nastavku akcije američka reprezentativka je faulirana na šutu i pogodila je oba slobodna bacanja za 60:60 i odvela susret u produžetak.

Inače, u odlučujućem duelu Jones je bila najefikasnija u redovima New Yorka sa 17 poena i 6 skokova.