U toku postavljanje
38

Legendarni bh. košarkaš i trener Sabit Hadžić na Ilidži dobija statuu

N. M.
U toku postavljanje statue Sabita Hadžića (Foto: Nermin Muzur/Facebook)
U toku postavljanje statue Sabita Hadžića (Foto: Nermin Muzur/Facebook)
Legendarni bosanskohercegovački košarkaš i trener Sabit Hadžić na Ilidži će uskoro dobiti statuu, otkrio je načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur.

Muzur je na zvaničnoj Facebook stranici objavio fotografiju statue čija izgradnja i dalje traje, a postavljena je u neposrednoj blizini dvorane koja nosi ime Sabit Hadžić.

"Naš Sabit Hadžić - Sabe dobija ono što je davno zaslužio!", napisao je Muzur.

Foto: Nermin Muzur/Facebook
Foto: Nermin Muzur/Facebook

Hadžić je sredinom februara 2018. godine doživio moždani udar i bio je prebačen u bolnicu u Antaliji, gdje je bio u induciranoj komi. Nažalost, nije dobio najtežu bitku i preminuo je 3. marta 2018. godine.

Naš legendarni košarkaš je rođen 7. augusta 1957. godine. Bio je član šampionske generacije sarajevske Bosne i član startne petorke koja je 1979. godine osvojila titulu prvaka Evrope, a sa reprezentacijom Jugoslavije je 1984. godine na Olimpijskim igrama u Los Angelesu osvojio bronzanu medalju.

U trenerskoj karijeri 60-godišnji Hadžić je vodio brojne klubove, a bio je i selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine u periodu od 1995. do 2001. godine, te od 2010. do 2012. godine.

Hadžić je vodio najbolju bh. selekciju na četiri Eurobasketa (1997., 1999., 2001. i 2011.) i apsolutni je rekorder po tom pitanju.