Legendarni stručnjak
97

Sabit Hadžić dobio statuu na Ilidži, na svečanom otvorenju prisustvovao i Svetislav Pešić

E. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Na Ilidži je večeras otkriven spomenik Sabitu Hadžiću, bosanskohercegovačkom košarkaškom velikanu, čije je ime zlatnim slovima upisano u historiju našeg, ali i regionalnog sporta.

Na mjestu u koje je donio titulu klupskog prvaka Evrope, olimpijsku medalju, a ispred dvorane koja nosi njegovo ime, postavljen je njegov spomenik, a otkrili su ga načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, Sabitova supruga Fatma i njegov sin Damir.

"Ovo je vrlo emotivan dan za mene i porodicu, moju sestru, koja nije mogla biti danas ovdje s nama. Vrlo sam uzbuđen i hvala Općini Ilidža koja nas je prije godinu kontaktirala i upoznala sa ovom idejom i što smo danas tu da otkrijemo tatinu skulpturu", kazao je Damir Hadžić, koji je za ovu specijalnu priliku stigao iz Italije.

Šesta je godina otkako je preminuo Sabit Hadžić, a u superlativima je o legendi bh. košarke govorio i načelnik Općine Ilidža.

"Jedno od najvećih imena bh. košarke zauvijek će ostati u našim srcima i sjećanjima. Ljubomorno čuvamo uspomenu na velikana bh. košarke. Od danas je tu skulptura da podsjeća nas, ali i sve prolaznike i turiste na sjajnog igrača, odličnog trenera i vrhunskog čovjeka. Zadaću koju nam je zadao u sportskom i ljudskom smislu teško da ćemo nadmašiti, ali ćemo uspomene na čovjeka ogromnog srca, ljudsku gromadu i velikog lokalpatriotu", poručio je Nermin Muzur, načelnik Općine Ilidža

Osim načelnika Muzura i Damira Hadžića, nakon svečanog otkrivanja spomenika posvećenom Sabitu Hadžiću čiji je autor Adis Elias Fejzić, okupljenim na platou ispred dvorane obratili su se i Sabitova supruga Fatma, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, generalni sekretar KSBiH i bivši reprezentativac Dževad Alihodžić, kao i legenda evropske košarke Svetislav Pešić, bivši saigrač, trener i prijatelj Sabita Hadžića.

Večerašnje otkrivanje skulpture najuspješnijem selektoru košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine još jednom je potvrdilo legendarni status koji je nekadašnji košarkaš i trener sarajevske Bosne uživao u sredini u kojoj je rođen.

Hadžić je sredinom februara 2018. godine doživio moždani udar i bio je prebačen u bolnicu u Antaliji, gdje je bio u induciranoj komi. Nažalost, nije dobio najtežu bitku i preminuo je 3. marta 2018. godine.

Naš legendarni košarkaš je rođen 7. augusta 1957. godine. Bio je član šampionske generacije sarajevske Bosne i član startne petorke koja je 1979. godine osvojila titulu prvaka Evrope, a sa reprezentacijom Jugoslavije je 1984. godine na Olimpijskim igrama u Los Angelesu osvojio bronzanu medalju.

U trenerskoj karijeri 60-godišnji Hadžić je vodio brojne klubove, a bio je i selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine u periodu od 1995. do 2001. godine, te od 2010. do 2012. godine.

Hadžić je vodio najbolju bh. selekciju na četiri Eurobasketa (1997., 1999., 2001. i 2011.) i apsolutni je rekorder po tom pitanju.