Rado viđen gost
209

Legendarni hrvatski košarkaš Dino Rađa stigao u Sarajevo, donio je i poseban poklon

H. H.
Sejo Brajlović i Dino Rađa (Foto: Instagram)
Sejo Brajlović i Dino Rađa (Foto: Instagram)
Slavni hrvatski košarkaš Dino Rađa stigao je u Sarajevo, a tom prilikom uručio je i dres Boston Celticsa poznatom ugostitelju Seji Brajloviću.
Bivši hrvatski as, osvajač olimpijske medalje, svjetski prvak, višestruki klupski prvak Evrope te uspješni NBA igrač je rado viđen gost u našem glavnom gradu, te je uvijek biranim riječima govorio o Sarajevu i BiH.

Prošle godine zajedno s Jusufom Nurkićem posjetio je i ured Međunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS u Potočarima, a u okviru posjete organizovani su košarkaški trening-kamp i turnir u košarci gdje se okupilo oko 120 djece iz Bosne i Hercegovine i 20 djece iz Vukovara.

U dresu Jugoplastike Rađa je tri puta bio prvak bivše Jugoslavije, dva puta prvak Evrope, s reprezentacijom Hrvatske osvojio je srebro na Olimpijskim igrama 1992., bronzu na Svjetskom prvenstvu 1994. i bronzu na Evropskom prvenstvu 1995., dok s reprezentacijom bivše Jugoslavije ima srebro s Olimpijskih igara 1988., dva zlata s Eurobasketa (1989. i 1991.) te zlato sa Svjetskog prvenstva 1990. godine.

Sejo Brajlović i Dino Rađa (Foto: Instagram)
Sejo Brajlović i Dino Rađa (Foto: Instagram)

Nakon igranja za Jugoplastiku i Messaggero iz Rima, Rađa je otišao u Boston Celticse, ali je već s 30 godina napustio NBA ligu, nakon čega je igrao za Panathinaikos, Zadar, Olympiacos, Cibonu i Split.

Rađa je u NBA ligi igrao od 1993. do 1997. godine, izabran je u drugu Rookie petorku, a u dresu Bostona je prosječno bilježio 16,7 poena i 8,4 skoka.

Nakon impresivne karijere, 2018. godine je sasvim zasluženo primljen u Kuću slavnih.