Pretposljednja stanica
19

Litice u Antaliji dočekuju Red Bull Cliff Diving elitu nakon 15 godina

D. B.
Najbolje skakače i skakačice iz 14 zemalja svijeta, njih ukupno 24, okupit će se 29. septembra u Ataturk Parku u Antaliji (Turska) na pretposljednjoj stanici aktuelne sezone Red Bull Cliff Diving Svjetske serije.

Niz visokih i strmih litica, koje se nalaze između plaža Lara i Konyaalti u Antaliji, pružit će prirodno i spektakularno okruženje za najbolje skakače i skakačice svijeta tokom njihovih posljednjih ovosezonskih skokova na sjevernoj hemisferi uoči finala Red Bull Cliff Diving Svjetske serije u Sydneyju u Australiji.

Prije ove stanice se postavlja pitanje da li će se jedan od konkurenata za titulu u muškoj konkurenciji uspjeti odvojiti od preostale dvojice na putu ka osvajanju trofeja kralja Kahekilija u 2024. godini. Prvo mjesto na jednoj stanici donosi 20 bodova, a trenutno razlika između prvoplasiranog i trećeplasiranog skakača u ukupnom poretku iznosi samo šest bodova.

Britanac Aidan Heslop u Tursku dolazi kao novi lider u muškoj konkurenciji s tri ovogodišnje pobjede i ogromnim samopouzdanjem, a opasan konkurent će mu biti Amerikanac James Lichtenstein, koji je već ostvario svoj cilj u aktuelnoj sezoni. Njegov cilj je bio da upiše bar jednu pobjedu, a u tome je uspio u Oslu. Stoga se čini da trenutno drugoplasiranom Jamesu pritisak uopće ne smeta, a u prilog mu ide i njegova konstantnost na podijumu. On je definitivno najveća prijetnja Heslopu.

Međutim, Heslop i Lichtenstein nisu sami u borbi za titulu, jer će se na platformi visokoj 27 metara naći i branioc titule Constantin Popovici. Tridesetpetogodišnji Rumun se vratio u igru nakon velikog problema i povrede lijevog koljena tokom druge ovogodišnje stanice Svjetske serije, zbog čega nije mogao završiti takmičenje. Bez obzira na poteškoće, Popovici je odlučan da postane prvi skakač koji je odbranio titulu nakon legendarnog Francuza Garyja Hunta.

Gledaoci na liticama i na plaži pored platforme definitivno će uživati u takmičenju svjetske klase, u kojem će se nadmetati najbolji skakači današnjice, ali će imati priliku gledati i debi lokalnog heroja Kivança Güra. Ovaj dvadesetčetverogodišnjak je jedan od četiri takmičara koji su dobili wildcard za nastup u Turskoj, gdje će se tokom jedne runde skakati direktno s litice.

Ovogodišnje takmičenje u ženskoj konkurenciji je pokazalo kako pozivnice mogu donijeti dodatno uzbuđenje. Dosad su se tri takmičarke s wildcardom bar jednom našle na podijumu, a to su Kaylea Arnett (SAD), Ginni Van Katwijk (Nizozemska) i Elisa Cosetti (Italija), a sve tri će se prvi put sastati na istom takmičenju u Antaliji.

I dok se takmičari s wildcardom bore za automatski plasman u narednu sezonu Red Bull Cliff Diving Svjetske serije, odnosno za prva četiri mjesta u ukupnom poretku, borba za titulu se ponovo vodi između sedmostruke prvakinje Svjetske serije Rhiannan Iffland iz Australije te Molly Carlson iz Kanade. Od 2021. godine, kad god je 33-godišnja Iffland završila druga na takmičenju, to je značilo da ju je pobijedila sjajna Kanađanka. Nedavno je Carlson trijumfovala na domaćem terenu u Montrealu, gdje je slavila sa svojim navijačima.

Nastup u Turskoj će biti ukupno 50. u Svjetskoj seriji za već legendarnu Rhiannan, a 40. pobjeda od 2016. godine bi joj omogućila da osigura novu titulu uoči finala sezone kod kuće u Australiji.

Prije 15 godina je Rus Artem Silčenko pobijedio na južnoj obali Turske ispred legendi Orlanda Duquea i Garyja Hunta. Oni su tokom svojih karijera uspjeli osvojiti trofej kralja Kahekilija.

Wildcard za Tursku su dobili Kaylea Arnett (SAD), Zita Bernatsky (Kanada), Nelli Chukanivska (Ukrajina), Elisa Cosetti (Italija) Ginni Van Katwijk (Nizozemska); Andrea Barnaba (Italija), Kivanç Gür (Turska), Gary Hunt (Francuska) i Yolotl Martinez (Meksiko).