Nisu izostale ni kritike
8

Nike kreirao reklamu sa moćnom sportskom porukom u vrijeme pandemije

B. R.
Američki proizvođač sportske odjeće, obuće i opreme Nike objavio je spot koji je postao među najgledanijim videozapisima na društvenim mrežama. Mnogi su oduševljeni načinom kojim je kompanija poslala snažnu poruku svjetskoj javnosti. Nisu izostale ni kritike.

Spotom nazvanim "Ne možete nas zaustaviti (You Can't Stop Us)" Nike je pozvao na inkluzivnost i upornost u vrijeme pandemije koronavirusa, piše CNN. Prikazuju se sportisti različitih rasa i vjeroispovijesti, a videozapis je od objavljivanja, 30. jula na Twitteru pregledalo 20 miliona korisnika ove društvene mreže. Od 31. jula na YouTubeu pregledalo ga je 11 miliona ljudi.

"Nikada nismo sami i to je naša snaga. Kada sumnjaju u nas igrat ćemo kao jedan. Kada nas sputavaju, mi ćemo ići još dalje i više. Ako nas ne shvate ozbiljno, dokazat ćemo im da su pogriješili. A ako nam ne odgovara sport, promijenit ćemo ga", poruka je spota koju je pročitala jedna od najpoznatijih nogometašica u svijetu i sportašica koja se zalaže da oba pola budu jednako plaćena za iste poslove Meghan Rapinoe.

Nike je podsjetio i na sportaše s invaliditetom i one koji su upozorili na rasizam - one koji su klečali tokom intoniranja američke himne kao znak antirasizma.

Ali, nisu baš svi oduševljeni ovim spotom ocjenivši da je Nike licemjeran. Podsjetili su da ova korporacija sarađuje sa kompanijama u Kini koje krše ljudska prava.

"Nike stvarno brine o ljudima, osim o onima koji proizvode za njih", jedan je od komentara na YouTubeu.

Ovo nije prvi Nikeov spot ovakvog karaktera. Sličan je objavio i prije dvije godine, a nazvao ga je "Vjerovati u nešto (Belive In Something)". Također je bio vrlo popularan na društvenim mrežama.