Nogomet
0

Adilović protiv Hadžića: Ko će biti najbolji strijelac Premijer lige BiH?

Piše: D. B.
Eldin Adilović i Emir Hadžić
Eldin Adilović i Emir Hadžić
Dva napadača vječitih rivala Željezničara i Sarajeva, bivši saigrači u Čeliku, Eldin Adilović i Emir Hadžić, u posljednjem kolu ovosezonske BHT Premijer lige će se boriti za titulu najboljeg strijelca. Eldin namjerava odbraniti istu osvojenu prošle sezone, dok Hadžić uprkos zaostatku od dva gola i dalje ne odustaje.

Željezničar je osigurao titulu još u utakmici protiv Veleža u Vrapčićima, odigranoj u okviru 28. kola BHT Premijer lige. Uoči posljednjeg kola, u kojem gostuju u Širokom Brijegu, Plavi imaju 66 bodova, upisali su 20 pobjeda, 6 remija i 3 poraza, postigli su 47, a primili 16 pogodaka. Adilović je ove sezone odigrao 29 utakmica, a u igri je proveo 2.369 minuta. Mrežu protivnika je zatresao 17 puta. Njegov doprinos je svakako vrijedan poštovanja.

Sarajevo je u prvom dijelu prvenstva imalo šampionske ambicije, ali je Željezničar u posljednjem kolu jesenjeg dijela preuzeo prvu poziciju na kojoj je i ostao te dva kola prije kraja osigurao novi naslov prvaka BiH, drugi u nizu. Tome su kumovale izmjene igračkog kadra ekipe sa Koševa tokom zimske pauze, kao i poneki kiks. Bordo tim je u 29 odigranih utakmica zabilježio 16 pobjeda, 9 neriješenih rezultata i 4 poraza, uz postignutih 47, a primljenih 16 golova. To je bilo dovoljno za trenutnih 57 bodova i zagarantovano drugo mjesto na tabeli, koje vodi u Evropsku ligu. Jedan od najzaslužnijih za to je napadač Emir Hadžić, koji je ove sezone u premijerligaškim utakmicama nastupio 26 puta odigravši 2.343 minute, a postigao je 15 pogodaka.

Prve dvije pozicije su riješene, Željezničar će sezonu završiti na prvoj, a Sarajevo na drugoj. Kada je riječ o dva odigrana vječita derbija, Sarajevo je ove godine uspješnije. Bordo tim je pobijedio u prvom dijelu sezone na Koševu rezultatom 1:0, dok je u proljetnom dijelu na Grbavici utakmica završena bez golova. No, bitka Plavih i Divova nije okončana, jer je u igri još titula najboljeg strijelca. Za to će se boriti Adilović i Hadžić, s tim da igrač Željezničara ima prednost od dva gola. Oba napadača ističu da su sportski prijatelji, Adilović želi ostati na prvom mjestu, ali Hadžić ne namjerava odustati.

"Biti najbolji strijelac lige sigurno je lijepo priznanje, U zaostatku sam, ali ima još jedna utakmica, tako da je sve moguće, Ipak, ne opterećujem se s tim previše. Između mene i Adilovića postoji rivalstvo s obzirom na to da igramo za vječite rivale, ali smo mi prijatelji već dugo. Neću žaliti ako ne osvojim titulu najboljeg strijelca, postigao sam mnogo golova u sezoni i namjeravam napredovati. Jedina stvar za kojom žalim je što s klubom nisam osvojio prvenstvo. Za Sarajevo je svaka sezona bez trofeja neuspješna, pa tako i ova. Odlično smo počeli, ali smo podbacili i razočarali naše navijače, kojim se zahvaljujem na bezuslovnoj podršci", izjavio je Hadžić.

S obzirom na prikazane igre koje nisu prošle nezapaženo, nije isključeno da Hadžić tokom ljetnog prijelaznog roka napusti Sarajevo, ali nema ništa protiv da ostane na Koševu.

"Imam nekih ponuda, svima nam je cilj otići vani i riješiti egzistenciju, ali ako ne stigne prava ponuda, želim ostati u Sarajevu", jasan je bio Hadžić.

Adilović je prošle sezone bio najbolji strijelac lige, a sada je u sjajnoj poziciji da odbrani svoju titulu. Svojim igrama i kompletnom sezonom je zadovoljan, a Hadžića prije svega smatra prijateljem. Njihovo rivalstvo naziva zdravom konkurencijom koja koristi obojici.

"Tokom sezone se nisam obazirao na listu strijelaca, bilo mi je važno da ekipa osvaja bodove, bez obzira na to ko postiže pogotke, ali sam nakon osiguranog naslova prvaka BiH razmislio i shvatio da bi bilo lijepo da i ja odbranim titulu najboljeg strijelca. Emir mi je sportski rival i veliki prijatelj, a između nas vlada zdrava konkurencija, koja nam obojici koristi. Već duže vremena se 'ganjamo' na listi strijelaca, a ja sam trenutno ispred njega. Protiv Leotara sam odigrao jednu od svojih najboljih utakmica i postigao sam tri pogotka koja su mi donijela prednost. Moram se zahvaliti saigračima koji se trude da mi pomognu da ponovo budem najbolji strijelac sezone. Naravno da mi je to želja, uvijek sam htio postići što više golova, ali pri tome nisam priželjkivao Hadžićev neuspjeh. Za sada imam prednost, a u posljednjem kolu je sve moguće", izjavio je Adilović

Napadač Željezničara zasluge za svoje pogotke pripisuje svojim saigračima, a sezonom je prezadovoljan.

"Promijenilo se nekoliko igrača u ekipi, pa ne bih nikoga posebno izdvajao. Na terenu se dobro razumijem sa Svrakom, Jamakom i Hodžićem, a ranije sam bio dobar tandem sa Zebom, s kojim sam provodio najviše vremena. Svojim igrama i učinkom sam zadovoljan, posebno zbog činjenice da sam dugo igrao pod tabletama za bolove. Sezona je uspješna i ako ne budem prvi strijelac lige, pa i uprkos porazu u finalu Kupa BiH. Zaista nema razloga sumnjati da smo napravili veliki uspjeh ove godine", zaključio je Adilović.

Njegov status u klubu je jasan, ima važeći ugovor sa Željezničarom, ali, kako je menadžer Plavih Amar Osim ranije najavljivao, Adilović će promijeniti sredinu samo ako dođe odgovarajuća ponuda.

Željezničar će u posljednjem kolu aktuelne sezone igrati na Pecari protiv Širokog Brijega, dok Sarajevo na stadionu Asim Ferhatović Hase dočekuje ekipu Radnika.