Sudila na Koševu
73

Albanska nogometna sutkinja obrisala Instagram zbog poruka, želi da je gledaju samo kroz posao

D. P.
Rusta želi putem Frappart (Foto: Instagram)
Rusta želi putem Frappart (Foto: Instagram)
Jedna od najpopularnijih nogometnih sutkinja Albanka Emanuela Rusta zasitila se seksističkih poruka koje dobija na terenu i van njega, obrisala je društvene mreže i traži da joj se sudi po profesionalizmu.

Albanka Emanuela Rusta (30) privukla je pažnju nakon što je postala prvom albanskom sutkinjom pod FIFA-inom ingerencijom. Prva je Albanka koja je sudila utakmicu muške albanske Superlige, a onda je u posljednjih nekoliko mjeseci zakoračila na evropsku pozornicu.

Rusta će večeras imati veliki izazov i sudit će utakmicu ženske Lige prvaka između Sporting Lisabona i Real Madrida. U izjavi za AFP rekla je kako joj je postalo mučno slušati komentare o njenom izgledu.

"Trebali bi se više usredotočiti na moj profesionalizam nego na druge stvari. Morala sam se jako boriti kako bi bila prihvaćena. Suđenje nije pitanje spola, već kompetencije", rekla je Rusta i dodala da joj smetaju "seksistički naslovi u njenim domaćim medijima".

Zbog komentara na račun njenog izgleda odlučila je povući se sa svih društvenih mreža, a obrisala je i Instagram profil na kojem je objavljivala glamurozne fotografije iz privatnog života.

S druge strane, pohvalila je kolege u Nogometnom savezu Albanije i Udruženje albanskih sudija.

"Udruga je uvijek bila usmjerena na promociju žena, tako da moj slučaj nije kraj procesa. Nadam se da nije daleko dan kada će četiri žene suditi utakmicu u najjačoj muškoj kategoriji. Iako se radi o naizgled dominantno muškom okruženju, osjećam se poštovano među igračima", dodala je ova Albanka.

Zanimljivo, prije svega desetak dana Rusta je sudila važan meč i u Bosni i Hercegovini. Bila je na čelu sudijske ekipe koja je dijelila pravdu u finalu turnira Lige prvaka između SFK 2000 Sarajevo i Benfice na Koševu u kojem su prvakinje BiH eliminisane iz najelitnijeg evropskog takmičenja.

Rusta teži tome da postane kao njena kolegica Stephanie Frappart, koja je postala prva žena koja sudi utakmice muške Lige prvaka. Francuskinja sudi i muška evropska i svjetska prvenstva.