Komentari (8)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Čoban!
Uvijek se preskoči razlog zbog kojeg je ovo Blisko Istočno ostrvo podjeljeno. Gdje je dio kako je Grcka vojna hunta tražila da se Kipar spoji sa Grčkom. Kako je Grčka vojna hunta protjerala predsjednika (Grk) koji se nije slagao sa tom politikom. Kako su Grci protjerali i ubili stotine hiljada Turskog stanovništva dok su Englezi nijemo gledali. Kako je Turska molila UN i Nato da to zaustavi a svi okrenuli glavu. Doduše kad su Turci rekli da će intervenisati, Amerikanci se nisu bunili.
Na tom ostrvu sada postoje dvije drzave. Sjeverni Kipar je drzava sa svojom vladom i Turskom Armijom kao zastitnicom njenog suvereniteta. Da li ce nekad u buducnosti biti neko ujedinjenje to je moguce ali Sjeverni Kipar nikad nece pristati da se Turska armija povuce sa ostrva. I na kraju ne piše zbog čega je Kipar ostrvo na Bliskom Istoku koje nema utvrdjenu granicu primljeno u EU. Ustvari ovo zadnje znamo - da EU ima gdje da pere novac.
Ne govorim ko je u pravu niti me puno briga imamo isuviše naših problema ali zanimljivo da su po vama svuda samo jedni potlačeni i jedni u pravu gledate ljude po imenu samo
Interesantno da kada se priča o tzv okupaciji Sjevernog Kipra niko ne spominje šta je tome predhodilo! Prije iskrcavanja turske vojske na Sjeverni Kipar Grčka se otvoreno spremala za invaziju na cijeli Kipar i da ga pripoji Grčkoj ali ih je Turska preduhitrila i de facto spasila i ostatak Kipra od grčke okupacije!
Vojna hunta koja je vladala Grckom tada je izgubila vlast prije 50 godina, a Turci jos nisu nasli za shodno da prepuste nezavisnoj drzavi da vlada svojom teritorijom, niti da vrate stanovnike koje su protjerali iz gradova prilikom okupacije. To nista, jel?
@emirates To ti je isto kao da Dodu, Vucica i Seselja pustis da vladaju nad citavom BiH, Hrvatskom i Kosovom nakon geno( ida, ma $akra, muc enja itd. itd. Na to bi samo deb!li pristali. Tamo su defacto dvije drzave sa svojim vladama. To je to!